CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GLINŠEK Ivan (Janez)
Foto: Arhiv knjižnice.
Galerija slik

GLINŠEK, Ivan (Janez)


Rojen: 
30. april 1878, Celje
Umrl:  24. junij 1962, Celje


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v kmečki družini s sedmimi otroki na Zgornji Hudinji. Že njegov oče Matevž Glinšek je opravljal dolgoletno funkcijo župana okoliške občine (1889 do 1912). Leta 1896 je prevzel "Kovačevo" kmetijo na Zgornji Hudinji 14, danes Zgornja Hudinja 56 in se leta 1905 poročil z Marijo Prekoršek. Rodilo se jima je šest otrok. Janez Glinšek je bil primer narodno zavednega in prosvetljenega kmeta. Prelomnico v njegovem dolgoletnem javnem udejstvovanju pomenijo občinske volitve 16. junija 1924, ko na volitvah zmaga njegova ljudska stranka in ga kandidira za župana. Na ožjih županskih volitvah je prišlo do nesoglasja z naprednjaki in socialisti, tako da je bil izvoljen s šibko večino in tudi z nemškutarsko podporo. Zato je iz načelnih in nacionalnih razlogov odstopil in pri drugem glasovanju dobil glasove vseh slovenskih strank. Delo občinskega odbora je v njegovem mandatu potekalo brez zapletov, na volitvah leta 1927 pa je funkcijo župana prevzel član prav tako ljudske stranke Alojzij Mihelčič.
V zgodovino občine se je zapisal s preudarnostjo in gospodarskim čutom, vrh njegovega županskega mandata pa je prav gotovo predstavljala otvoritev novega poslopja deške okoliške šole 8. septembra 1927. Z izgradnjo te šole so končno dosegla cilj prizadevanja okoliških in mestnih narodnjakov, ki so ostajala brez vidnih rezultatov več desetletij, saj jih je sproti dušil nemški pritisk v Avstro-Ogrski monarhiji.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 87–89
J. Orožen: Zgodovina Celja in okolice, II. del, Celje 1974, str. 340
Slovo od zavednega Slovenca, Celjski tednik 1962, št. 26, str. 5
Dokumenti MNZ Celje in Domoznanskega oddelka Osrednje knjižnice Celje
Družinski arhiv Franca Glinška, Prijateljeva 17, Celje


Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 12.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5