CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GODICL Lijerka Pavlina (Ljerka)
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

GODICL, Lijerka Pavlina (Ljerka)


Rojena: 
9. februar 1930, Celje
Umrla:  11. avgust 2006, Gomilsko


Kraj delovanja: 


Rojena je bila v učiteljski družini, otroštvo je preživela v Petrovčah. V Ljubljani je študirala biologijo, kjer je leta 1954 diplomirala in za diplomsko nalogo prejela Prešernovo nagrado. Svojo poklicno pot je začela na Biološkem inštitutu SAZU, kasneje pa je  raje poučevala v srednjih šolah, predvsem v Celju in Rogaški Slatini. Od leta 1970 pa do upokojitve leta 1993 je predavala botaniko na Pedagoški akademiji (kasneje fakulteti) v Mariboru. Bila je začetnik na raziskovalnem in pedagoškem botaničnem področju. Na Oddelku za biologijo je osnovala herbarij. Leta 1977 je doktorirala iz teme Stepska flora v severozahodni Jugoslaviji. V Sloveniji je preučevala floro severovzhodnega dela države s posebnim poudarkom na panonskih vplivih. Veliko je predavala po tujini, sama pa je organizirala razne konference in vabila tuje botanike v Slovenijo (Forum pannonicum, 1988 v Mariboru). Aktivno se je vključila v združenje Clusius s sedežem v Avstriji in bila veliko let tudi podpredsednica tega mednarodnega strokovnega telesa za raziskave panonskega prostora. Za organizacijsko, raziskovalno in pedagoško delo je prejela številna priznanja, med njimi častno medaljo združenja Clusius ter srebrno in zlato plaketo Univerze v Mariboru.


Dela

Vegetacija in flora Raduhe, 1954
Stepska flora v severozahodni Jugoslaviji, 1977
Ključ za določanje mahov, 1988
Ključ za določanje lišajev, 1988
Viri in literatura

D. Devetak, M. Kaligarič: prof. dr. Ljerka Godicl, Večer 2006, št. 193, str. 20


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Karmen Kreže, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Karmen Kreže, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5