CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GOMBOS (GOMBOSCH) Anna
Foto: Hrbtna stran fotografije, posnete v ateljeju Ane Gombos. Vir: www.kamra.si.
Galerija slik

GOMBOS (GOMBOSCH), Anna


Rojena: 
ok.1850, neznano kje
Umrla:  neznano kdaj, neznano kje


Kraj delovanja: 


Domnevno prva ženska fotografinja v Celju, ki je odprla svoj fotografski atelje v začetku marca 1883 v hiši Ane Vogrinc na Cerkvenem trgu 149 (Kirchplatz, današnji Slomškov trg).
V takratnem glasilu celjskih Nemcev Deutsche Wacht (11. 3. 1883) je poudarila: » … da številne izkušnje, ki si jih je pridobila s prvim ateljejem na Dunaju, zagotavljajo, da dobro obvlada vse skrivnosti fotografije in da bo lahko zadovoljila vse zahteve občinstva. Fotografira vsak dan in ob vsakem vremenu. Matrice hrani zaradi eventualnih ponaročil še tri leta …«
V začetku novembra 1890 je njen atelje odkupil celjski fotograf August Walsa. Fotografije iz njenega ateljeja so precej redke, skoraj izključno pa so to vizitni portreti.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

R. Fugger Germadnik: Odsotnost smehljaja. Celjski poklicni fotografi v 19. in začetku 20. stoletja, Celje 2009, str. 24–26
Dokumentarni spis z navedbo virov, last Pokrajinskega muzeja Celje (avtor: Janez Cvirn).


Glej tudi

link   Kamra


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 13.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5