CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GORENŠEK Gregor
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

GORENŠEK, Gregor


Rojen: 
1814, Lipa pri Frankolovem
Umrl:  1893, Lipa pri Frankolovem


Kraj delovanja: 


Gregor Gorenšek je živel na skromni kmetiji v vasi Lipa pri Frankolovem. Izučil se je za krojača in se vse življenje posvečal petju in zbiranju ljudskih in cerkvenih pesmi. Velik vpliv na njegovo veselje do prepevanja je imel oče Joseph Gorenšek, ki je že leta 1831 napisal zbirko cerkvenih pesmi, ki je ostala v rokopisu.

Da bi si Gregor pridobil še več pesniškega in glasbenega znanja, je kot štirinajstletni mladenič skupaj z ljudskim pesnikom Jurijem Vodovnikom iz Skomarja in še nekaterimi drugimi med letoma 1827 in 1829 obiskoval Slomškovo nedeljsko šolo »kovanja rim« v Novi Cerkvi. O tem je Gregor Gorenšek pisal v spremni besedi h knjigi »Ciciljice cerkvenih pesmi za mnogovrstna opravila, nekatere godove in za vse praznike cerkvenega leta«. Rokopis je obsegal 385 strani in ga je nameraval leta 1879 poslati v tiskanje na Mohorjevo družbo v Celovec. Zakaj ga ni poslal, ni znano. Nekaj njegovih pesmi je bilo objavljenih tudi v Slomškovih »Drobtinicah«, pod katerimi se je podpisoval z G. G. ali »Zložil žnider in stari pevec v Vitajni«.

Rokopis Gregorja Gorenška je dolgo časa hranil njegov pranečak Jurij Gorenšek (1882–1955). Kot mlad kmečki fant je rad prebiral knjige in sodeloval v Slovenskem prosvetnem društvu na Frankolovem. Kot edinec je prevzel delo na kmetiji in bil dober gospodar, sadjar, vinogradnik, mlinar, čebelar in opravil je celo tečaj o živino-zdravilstvu. Tudi njemu je bil podarjen pesniški dar, saj je napisal veliko priložnostnih in partizanskih pesmi.


Avtor besedila: Jožef Žlaus, Turistično-kulturno društvo Globoče


Dela

Viri in literatura

J. Borovnik Bartol: Pesmi, igrarije, misli: orumeneli listi prednikov III, Šentjur 1997
M. Trobec, M. Založnik: Frankolovo skozi stoletja: od davnine do župnije sv. Jožefa, Celje 2018
Osebni arhiv Jožefa ŽlausaGlej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 6.11.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5