CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GORIČAR Anton
Foto: Fotografijo je prispeval Matija Blagojevič
Galerija slik

GORIČAR, Anton


Rojen: 
21. avgust 1892, Mozirje
Umrl:  7. avgust 1974, Karlovac (Hrvaška)


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli v Mozirju se je Anton Goričar leta 1904 vpisal na samostojne nemško-slovenske vzporednice državne gimnazije v Celju. Leta 1908 je šolanje nadaljeval na Državni klasični gimnaziji v Mariboru, kjer je leta 1912 maturiral z odliko.

Po maturi se je vpisal na medicinsko fakulteto v Gradcu, med letoma 1914 in 1917 je moral študij medicine zaradi prve svetovne vojne prekiniti, in do konca zimskega semestra leta 1918 končal sedem semestrov. Naslednje leto je študij nadaljeval na medicinski fakulteti v Pragi in tam oktobra 1920 promoviral.

Od leta 1920 do začetka leta 1924 je delal najprej na kirurško-ginekološkem oddelku v Ljubljani, nato pa je bil od aprila 1924 in pa vse do upokojitve splošni zdravnik v Slovenskih Konjicah in Oplotnici.

Po koncu prve svetovne vojne je kot Maistrov borec sodeloval v bojih za severno mejo in osvoboditev Maribora, za kar je prejel spomenico.Dela

Viri in literatura

Osebni arhiv Matije Blagojeviča


Glej tudiPrispeval/-a: Roman Mežnar, Osrednja knjižnica Mozirje
Zadnja sprememba: 15.6.2020, Roman Mežnar, Osrednja knjižnica Mozirje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5