CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GRADIŠNIK Fedor ml.
Foto: Orig. last M. Lubej.
Galerija slik

GRADIŠNIK, Fedor ml.


Rojen: 
1. oktober 1917, Ljubljana
Umrl:  3. februar 1983, Celje


Kraj delovanja: 


Sin znanega istoimenskega celjskega lekarnarja in kulturnika, se je rodil v Ljubljani, skoraj vsa kasnejša ustvarjalna leta pa preživel v Celju. Že v gimnaziji se je zapisal športu, predvsem atletiki. Nemci so družino izgnali v Srbijo, vendar se je sam vrnil v okupirano Ljubljano in povezal z OF. Po vojni je opravljal različne funkcije v Mestnem ljudskem odboru Celje, njegova delovna kariera pa se je hitro vzpenjala, saj je v letih 1950–1954 že opravljal funkcijo podpredsednika MLO, leto kasneje pa postal predsednik Ljudskega odbora mestne skupščine Celje (LOMO). V letih 1955 in 1958 dela kot pomočnik direktorja gospodarskega razstavišča v Ljubljani, nato pa ga spet srečamo v Celju kot pobudnika - ustanovitelja Zavoda za napredek gospodarstva, kasneje RC Celje. Zavod, ki je s svojimi raziskavami posegal v aktualna razvojna vprašanja v svojem okolju, je vodil sedemnajst let in se tam tudi upokojil. Športu je ostal zvest vse življenje. Iz predvojne tradicije celjskih športnih društev Olimp, Celje in Teharje je leta 1949 oblikoval društvo Kladivar, ki je v svojih najboljših letih (OI Rim - 1960, Tokio - 1964) postalo pojem sodobne jugoslovanske atletike. Za svoje delo na področju športa je kot prvi Celjan leta 1965 prejel prestižno Bloudkovo nagrado.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

M. Božič: Fedor Gradišnik, Novi tednik 1983, št. 6, str. 5
J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 124–127
K. Jug: Fedor Gradišnik, Delo 1983, št. 30, str. 13
P. Kavalar: Fedor Gradišnik, Dnevnik 1983, št. 33, str. 16
V. Luncer: Celjski "župan", SN revija, 8. 2. 1983
J. Orožen: Oris sodobne zgodovine Celja in okolice, Celje 1980
M. Mikola: Razvoj oblasti na območju Celja v obdobju 1945–1954, Celjski zbornik 1985, str. 7–28
Družinski arhiv gospe M. Jonko, predan Domoznanskemu oddelku Osrednje knjižnice Celje za potrebe razstave in Celjskega biografskega leksikona.
Ustni vir: gospa M. Lubej


Glej tudi

link   Spominska plošca v cast Fedorju Gradišniku (Slovenska atletika)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 13.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5