CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GREGORC Anton
Foto: Anton Gregorc. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

GREGORC, Anton


Rojen: 
13. junij 1944, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Končal je štiriletno osnovno šolo na Frankolovem in nižjo gimnazijo v Vojniku, poklicno trgovsko šolo in srednjo komercialno šolo pa v Celju.

V zborovsko petje se je vključil v osnovni šoli, od leta 1962 je sodeloval v Ansamblu Leona Podlinška. Med služenjem vojaškega roka je v Zagrebu deloval v projektnem narodno-zabavnem ansamblu. Pri Moškem pevskem zboru Svoboda Celje je sodeloval do leta 1970, vzporedno je bil član Vokalnega kvarteta Vasovalci, od 1970 pa član Vokalnega kvinteta Frankolovčani.

V Moškem pevskem zboru Anton Bezenšek Frankolovo poje od leta 1973. V letih 1990–2016 je prepeval v Komornem moškem pevskem zboru Celje. Je dobitnik zlate Gallusove značke in dveh posebnih priznanj za kulturno dejavnost ZKO Celje. Je pobudnik ustanovitve vokalne skupine Družina Gregorc, ki ohranja ljudsko pesem iz domačega kraja. Izdali so tudi tri zgoščenke in posneli dva videospota. Prepeva v lokalnem cerkvenem zboru. V Prosvetnem društvu Anton Bezenšek je med letoma 1968 in 1975 deloval v dramski skupini.

Bil je večletni predsednik Prosvetnega društva Anton Bezenšek, pobudnik in eden izmed organizatorjev prireditve Ostanimo prijatelji. V Svetu KS Frankolovo je od leta 1972, podpredsednik 1978–1982, predsednik Krajevne skupnosti Frankolovo 1996–1998, med 1998 in 2002 član Sveta Občine Vojnik, 2002–2006 je opravljal funkcijo predsednika komisije za socialna vprašanja. Osem let je bil pooblaščenec za sklepanje zakonskih zvez Mestne občine Celje.

Leta 1980 je prejel značko zlatega Orfeja (z ansamblom Vikija Ašiča), 2002 bronasti vojniški grb za dosežke vokalne skupine Bratje Gregorc, 2007 zlati vojniški grb za dolgoletno aktivno delo v krajevni skupnosti, različnih društvih ter ohranjanje narodne pesmi, 2019 postane častni član Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo.


Povzela: Lea Sreš


Dela

Viri in literatura

A. Blazinšek: Pod Urštom, Ogledalo 2007, št. 63, str. 9–10
Arhiv Občine Vojnik


Glej tudi

link   Družina Gregorc z ansamblom Mikola, Pod Urštom (YouTube)


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 9.8.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5