CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GREGORC Anton
Foto: Anton Gregorc. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

GREGORC, Anton


Rojen: 
13. junij 1944, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Anton Gregorc od rojstva živi na Frankolovem. Končal je štiriletno osnovno šolo na Frankolovem in nižjo gimnazijo v Vojniku, poklicno trgovsko šolo in srednjo komercialno šolo pa v Celju.

Frankolovo je zaznamoval s svojim raznovrstnim delovanjem. V zborovsko petje se je vključil v osnovni šoli, od leta 1962 je sodeloval v Ansamblu Leona Podlinška. Med služenjem vojaškega roka je v Zagrebu deloval v projektnem narodno-zabavnem ansamblu. Pri Moškem pevskem zboru Svoboda Celje je sodeloval do leta 1970, vzporedno je bil član Vokalnega kvarteta Vasovalci, od 1970 pa tudi član Vokalnega kvinteta Frankolovčani.

V Moškem pevskem zboru Anton Bezenšek Frankolovo poje od leta 1973. V letih 1990–2016 je prepeval v Komornem moškem pevskem zboru Celje. Je dobitnik zlate Gallusove značke in dveh posebnih priznanj za kulturno dejavnost ZKO Celje. Je pobudnik ustanovitve vokalne skupine Družina Gregorc, ki ohranja ljudsko pesem iz domačega kraja. Izdali so tudi tri zgoščenke in posneli dva videospota. Prepeva še v lokalnem cerkvenem zboru. V Prosvetnem društvu Anton Bezenšek Frankolovo je med letoma 1968 in 1975 deloval v dramski skupini.

Bil je večletni predsednik Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo ter pobudnik in eden izmed organizatorjev prireditve Ostanimo prijatelji. V Svetu KS Frankolovo je aktivno deloval od leta 1972, od 1978 do 1982 je bil podpredsednik, od 1996 do 1998 predsednik, od 2002 do 2006 pa je opravljal funkcijo predsednika Komisije za socialna vprašanja. Med 1998 in 2002 je bil član Občinskega sveta Občine Vojnik. Osem let je bil pooblaščenec za sklepanje zakonskih zvez Mestne občine Celje.

Leta 1980 je prejel značko zlatega Orfeja (z ansamblom Vikija Ašiča), 2002 bronasti vojniški grb za dosežke vokalne skupine Bratje Gregorc, 2007 pa zlati vojniški grb za dolgoletno aktivno delo v krajevni skupnosti, v različnih društvih ter za ohranjanje narodne pesmi. Leta 2019 je postal častni član Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo.


Povzela: Lea Sreš


Dela

Viri in literatura

A. Blazinšek: Pod Urštom, Ogledalo 2007, št. 63, str. 9–10
Arhiv Občine Vojnik


Glej tudi

link   Družina Gregorc z ansamblom Mikola, Pod Urštom (YouTube)


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.11.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5