CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GREGORC Jožef
Foto: Jožef Gregorc. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

GREGORC, Jožef


Rojen: 
26. januar 1932, Bezenškovo Bukovje (občina Vojnik)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rodil se je kot drugi otrok v številni družini v Bukovju (danes Bezenškovo Bukovje) nad Frankolovim. Osnovno šolo je obiskoval na Frankolovem, takoj nato se je zaposlil.

Že v mladosti se je vključeval v društveno življenje. Bil je med ustanovnimi člani PGD Frankolovo, pomagal pri izgradnji gasilskega doma, bil praporščak društva in član zgodovinske komisije pri Gasilski zvezi Vojnik-Dobrna. Pridobil je čin nižji gasilski častnik I. stopnje. Je nosilec priznanj Občinske gasilske zveze Celje II. stopnje, Gasilske zveze Vojnik-Dobrna I. stopnje ter dobitnik plakete in značke veteran in republiškega odlikovanja III. stopnje. Je častni član PGD Frankolovo.

V Prosvetnem društvu Anton Bezenšek je sodeloval v dramski sekciji in bil med ustanovitelji Moškega pevskega zbora Anton Bezenšek Frankolovo ter njegov predsednik med letoma 1973 in 1984. Od mladosti poje v Mešanem cerkvenem pevskem zboru na Frankolovem in je član vokalne skupine Družina Gregorc, ki neguje ljudsko pesem in ljudsko izročilo. Je član Mešanega komornega pevskega zbora Društva upokojencev Vojnik (od 1984) in član Moškega pevskega zbora Anton Bezenšek Frankolovo (od 1973). Je častni član Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo in Mešanega komornega zbora DU Vojnik. Za 60 in 70 let petja v mešanem cerkvenem zboru je prejel dve priznanji. Je tudi prejemnik zlate Gallusove značke.

Po upokojitvi se je aktivno vključil v delo Društva upokojencev Vojnik. Deloval je v Župnijskem pastoralnem svetu Frankolovo, v Društvu Talon in v Turističnem društvu Frankolovo.

Za delo v lokalni skupnosti je leta 1999 prejel priznanje KS Frankolovo. Leta 2003 je Jožef Gregorc za dolgoletno ustvarjalnost in aktivno delo v različnih društvih prejel zlati vojniški grb, kot član Vokalnega kvinteta bratov Gregorc pa je tudi prejemnik občinskega bronastega grba (2000). Leta 2017 je prejel nagrado za življenjsko delo na področju kulture Občine Vojnik.


Povzela: Lea Sreš


Dela

Viri in literatura

S. Žnidar: Intervju: Dobitnik zlatega grba gospod Jožef Gregorc, Ogledalo 2004, št. 43, str. 10
E. G.: Jože Gregorc, 80-letnik, Ogledalo 2012, št. 86, str. 64
Arhiv Občine Vojnik


Glej tudi

link   Družina Gregorc, En ocka ima sincke tri (Oddaja RTV Slovenija Slovenski pozdrav, 26. 2. 2016; YouTube)


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.11.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5