CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GREGOREC Lavoslav
Foto: commons.wikimedia.org
Galerija slik

GREGOREC, Lavoslav


Rojen: 
17. december 1839, Destrnik
Umrl:  22. oktober 1924, Nova Cerkev


Kraj delovanja: 


Lavoslav Gregorec je po gimnaziji v Mariboru nadaljeval s študijem bogoslovja v Gradcu in leta 1864 doktoriral. Kot kaplan je služboval med drugim tudi v Zrečah, postal leta 1869 profesor teologije v Mariboru in opravljal visoke funkcije v cerkveni hierarhiji; postal je knezoškofovski duhovni svetnik ter kanonik kolegijalnega kapitlja v Strasburgu na Koroškem.
S politiko se je začel ukvarjati že v času službovanja v Mariboru in postal je odločen zagovornik slovenskih narodnostnih zahtev. V letih od 1875 do 1885 je bil urednik takrat edinega slovenskega časnika na Štajerskem, mariborskega Slovenskega gospodarja, nekaj časa tudi Slovencem naklonjenega Südsteirische Post. Politično se je oblikoval tudi kot predsednik slovenskega Katoliškega kluba in po letu 1882 Slovenskega društva, ki je do leta 1906 na temeljih sloge povezovalo slovenske politike v bojih za narodnostne pravice.
Leta 1886 je bil izvoljen v avstrijski državni zbor, kjer je veljal za enega najradikalnejših slovenskih poslancev. Podal je vrsto odmevnih interpelacij; februarja 1894 je ostro zahteval otvoritev slovenskih vzporednic na celjski gimnaziji, kar je privedlo do politične afere in odstopa avstrijske Windischgrätzove vlade. Kasneje je odločno zahteval, da se glede jezikovnih pravic Slovenci z Nemci izenačijo tudi na ostalih področjih javnega življenja.
Odločna nacionalna drža mu je nakopala pravne in finančne posledice, vzeli so mu tudi mariborsko profesuro in ga leta 1895 premestili v Novo Cerkev. Po razpadu politike sloge na Štajerskem se je umaknil iz aktivne politike, ostal pa aktiven z izrazito političnimi članki v Slovenskem gospodarju.
Napisal je tudi več publikacij z versko in politično vsebino.


Biografsko geslo je pripravil Branko Goropevšek in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

G. Antoličič: Lavoslav Gregorec, v: Mariborske osebnosti, Ljubljana 2018, str. 45–52
J. Cvirn: Gregorec Lavoslav, v: Enciklopedija Slovenije, 3. knjiga, Ljubljana 1989, str. 384
A. Pirjevec: Gregorec Lavoslav, v: Slovenski biografski leksikon, 1. knjiga, Ljubljana 1925–1932, str. 257–258Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon
link   Cobiss bibliografija
link   Delovanje dr. Gregorca v Novi Cerkvi
link   Gregor Antolicic, Politicno delovanje Lavoslava Gregoreca, Maribor 2013 (diplomsko delo)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 13.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5