CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GROBELNIK - IVO Ivan
Foto: www.staripisker.com
Galerija slik

GROBELNIK - IVO, Ivan


Rojen: 
17. oktober 1920, Arja vas
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v Arji vasi pri Celju, izučil se je za krojaškega pomočnika in postal del generacije, ki jo je močno zaznamovala druga svetovna vojna. Bil je namreč mobiliziran v nemško vojsko, vendar je ob prvi priliki dezertiral in odšel v partizane. Iz Zidanškove brigade je bil kmalu premeščen na območje Celja, kjer je kot domačin pomembno okrepil terensko organizacijo OF.
V noči s 14. na 15. december 1944 je s skupino aktivistov (Riko Presinger, Martin Klančišar, Dominik Lebič, Jože Gaber in Jože Zelinka) OF in ob pomoči od znotraj vdrl v celjski Stari pisker ter iz celic osvobodil več kot 120 političnih zapornikov. Skupina je preoblečena v nemško stražo zapornike odvedla na obrobje mesta, od koder so ljudje odšli vsak po svoje v svobodo. O tem izjemnem dejanju je naslednji dan poročal celo radio London.
V spomin na ta izjemni dogodek borčevska organizacija vsako leto organizira pohod po poteh osvoboditeljev od Celja do Šmartnega v Rožni dolini, ki se ga udeleži okoli 200 ljudi.
V letu 2004 je od predsednika države kot edini preživeli član skupine prejel Zlati častni znak svobode RS, v letu 2007 pa se je priznanju pridružila tudi Mestna občina Celje s srebrnim grbom. Leta 2019 je prejel naziv Častni meščan Celja.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Harmonika, škarje in Stari pisker, 2004
Stari pisker, resnica in laži, 2010Viri in literatura

Predlog Območnega združenja borcev in udeležencev NOB Celje za podelitev zlatega oz. srebrnega grba Mestne občine Celje Ivanu Grobelniku. Spremno gradivo z obrazložitvijo hrani Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje.


Glej tudi

link   OKC
link   Stari pisker
link   Ivan Grobelnik – Ivo v oddaji Spomini, 2016 (RTV Slovenija)
link   Ivo Grobelnik o vojni, ki je spremenila svet (Delo)
link   Svobodna beseda


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 12.4.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5