CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HACKEL Hieronimus
Foto: laskodrinker.weebly.com
Galerija slik

HACKEL, Hieronimus


Rojen: 
27. april 1785, Mistrovice (Češka)
Umrl:  2. oktober 1844, Celje


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v Mistrovicah (Meisterdorf) na severu Češke, kjer najdemo množico izpeljank iz priimka Hackel. Na tem prostoru sta imela graverstvo in brusilstvo ugledno tradicijo, saj poznavalci razen Hackla omenjajo in cenijo še številne druge (Dominika Biemanna, Augusta Böhma, Franza Pelikana itd.).

Njegov prihod v Celje raziskovalci povezujejo z oktobrom 1808, ko je bilo izstavljeno dovoljenje za njegovo preselitev iz češkega v štajerski gubernij. Steklarstvo je bilo v celjski okolici namreč takrat zelo razvito, zato so mojstri različnih steklarskih strok prihajali iz vseh okoliških dežel.

Hackel je izdeloval gravure na steklene izdelke okoliških steklarn po naročilu in jih v skladu z navadami praviloma ni signiral; obstajata pa dva signirana primerka, ki ju hranita londonski in praški muzej in tako izpričujeta, da gre za mojstra, ki je delal v Celju. Tudi zabeležka iz mrliške knjige župnije Sv. Danijela v Celju priča, da je umrl v eni izmed hiš današnje Stanetove ulice.

Njegovi izdelki so bili med poznavalci steklenih gravur že dolgo občudovani in pripisani neznanemu mojstru, ki so ga poimenovali »Mojster vzhajajočega sonca«. Šele v 70. letih 20. stoletja so strokovnjaki na podlagi detajlov ugotovili, da sta »Mojster vzhajajočega sonca« in H. Hackel ena in ista oseba.

Njegove gravure slovijo po prefinjeni filigranski tehniki, odlični kompoziciji in mehkem soju, ki daje njegovim izdelkom neko posebno poetično razsežnost. Zanj je značilen zelo širok razpon motivov – od antičnih in svetopisemskih do klasicističnih in bidermajerskih. Čeprav njegovi izdelki ne kažejo vedno tehnične perfekcije, jo več kot nadomešča izrazna moč njegovih kompozicij. Velja za enega največjih mojstrov gravure na steklo sploh in njegov opus še vedno ni v celoti razkrit.

V Celju ni ohranjen noben njegov izdelek.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

P. von Lichtenberg: Glasgravuren des Biedermeier, Regensburg 2004
P. von Lichtenberg: Hieronyums Hackel - Mojster vzhajajočega sonca, razstavni katalog, Celje 2005
G. E. Pazaurek: Der Glasschneider H. Hackel in Cilli, Anzeiger des Landesmuzeum in Troppau, Augsburg 1930
J. Rataj: Mojster vzhajajočega sonca, v: Znameniti Celjani, Celje 2004, str. 24–25
J. Rataj: Steklo na Celjskem: od 18. stoletja do danes, Celje 2017
I. Schlosser: Oesterreichische Glaskunst zur Kongresszeit, v: Alte und moderne Kunst 10, Wien 1965
H. Štular: Nekaj graviranih kozarcev iz muzejskih in zasebnih zbirk v Sloveniji - delo Hieronima Hackla?, Situla 1974, št. 14/15, str. 399–407Glej tudi

link   Bonhams


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 3.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5