CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HAFNER Jožica
Foto: Branko Klančar
Galerija slik

HAFNER, Jožica


Rojena: 
20. februar 1955, Trbovlje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskovala na Dolu pri Hrastniku, pedagoško gimnazijo pa v Celju (1969–1973). Za študij si je izbrala slavistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani, čeprav jo je mikala tudi gledališka režija.

Na Televiziji Slovenija je pričela delati kot študentka, in sicer kot lektorica v informativnem programu, lektorirala je tudi razne oddaje ter domače in tuje filme. Kmalu ji je bila ponujena služba v filmski produkciji televizije, kjer je spoznala delo direktorja fotografije, snemalca, tonskih mojstrov, montažerjev idr. Nato je delala v koordinaciji programa, več kot 30 let pa je delovala v Arhivu Televizije Slovenija kot arhivistka in zadnja leta pred upokojitvijo kot raziskovalka. Njeno delo je obsegalo arhiviranje RTV-jeve lastne produkcije, sodelovanje z novinarji in avtorji pri prispevkih, oddajah – filmskih, dramskih, dokumentarnih, glasbenih, izobraževalnih; posvetovanje, sodelovanje pri mednarodnih projektih, sodelovanje z domačimi in tujimi arhivi, konference doma in v tujini.

Leta 2008 je prejela nagrado za življenjsko delo kot dolgoletna sodelavka za arhiviranje in dokumentacijo na Televiziji Slovenija. Leta 2017 je prejela nagrado kosobrin, ki je namenjena dragocenim filmskim sodelavcem neavtorskih poklicev za izjemen prispevek k slovenski kinematografiji in TV-ustvarjanju.Dela

Reševanje slikovnih zapisov na starih magnetoskopskih trakovih TV Slovenija, v: Sodobni arhivi 1995, št. 17, str. 134–136
Uporaba arhivskega gradiva TV Slovenije v novih oddajah, v: Tehnični in vsebinski problemi klasičnega in elektronskega arhiviranja 2003, št. 2, str. 87–90
Himalajska dediščina v Arhivu Republike Slovenije in v arhivu Radia in televizije Slovenija, v: Tehnični in vsebinski problemi klasičnega in elektronskega arhiviranja 2007, str. 234–247 (v soavtorstvu z M. Rau Selič in A. Blaznikom)
Avdiovizualni arhivi na novih medijskih portalih, v: Tehnični in vsebinski problemi klasičnega in elektronskega arhiviranja 2012, str. 497–506 (v soavtorstvu z R. Omahnom)
Živa dediščina - filmski zapisi o medicini v arhivu TV Slovenija, v: Arhivi 2018, št. 2, str. 487–493Viri in literatura

M. Jecl: »Ljudje niso več s srcem pri stvari«, v: Hrastov list 2017, št. 21, str. 2–6
Spletni vir: https://www.rtvslo.si/kultura/film/kosobrina-dobi-sodelavka-rtv-arhiva-jozica-hafner/431805, september 2019


Glej tudi

link   Hrastov list
link   Priznanje RTV Slovenija
link   Nagrada kosobrin
link   Cobiss bibliografija
link   Predavanje v Samari (Rusija) ob 100-letnici arhivske službe Rusije (l. 2018)


Prispeval/-a: Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik
Zadnja sprememba: 17.9.2019, Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5