CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HARTMAN Bruno
Foto: Arhiv knjižnice.
Galerija slik

HARTMAN, Bruno


Rojen: 
29. september 1924, Celje
Umrl:  30. oktober 2011, Maribor


Kraj delovanja: 


V Celju je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo, nato pa na Filozofski fakulteti v Ljubljani študiral književnosti južnoslovanskih narodov ter slovenski in francoski jezik s primerjalno književnostjo. Leta 1951 je diplomiral ter svojo prvo zaposlitev kot profesor slovenščine opravljal na učiteljišču in gimnaziji v Murski Soboti.
Gledališče ga je privlačilo od malih nog, zato je z njim vseskozi sodeloval. Že kot otrok je namreč nastopal, leta 1938 celo z orkestrom (igral je v gimnazijskem orkestru Jazz boys) v družbi znanih bratov Kantušer (Jože – svetovno znani izdelovalec strunskih instrumentov v Mittenwaldu na Bavarskem, Božo – uveljavljeni skladatelj). Najprej je delal kot lektor v ljubljanski Drami, v letih 1958–1962 pa kot dramaturg v Drami SNG Maribor. V sezoni 1962/63 je začel delati v celjskem gledališču in ostal do leta 1965, ko je prevzel mesto ravnatelja Študijske knjižnice (kasneje Univerzitetne knjižnice) v Mariboru in to delo opravljal vse do upokojitve v letu 1989. V letu 1976 si je na temo Celjski grofje v slovenski dramatiki pridobil tudi doktorski naziv.
S teoretskimi vprašanji knjižničarstva se ni veliko ukvarjal, čeprav je precej objavljal in predaval tudi na katedri za bibliotekarstvo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Bil pa je praktik, ki je pronicljivo razumel duh sodobnega informacijskega razvoja. Ko so konec 70. let sklenili v Mariboru ustanoviti univerzitetni računalniški center, se je znal z mladimi računalniškimi strokovnjaki dogovoriti za posege na področju informatizacije knjižnice in tako je mariborska študijska knjižnica s pridobitvijo nove zgradbe v letu njegove upokojitve (1989) postala ena najsodobnejših knjižnic v tem delu Evrope in hkrati cilj, ki so ga želele doseči tudi druge slovenske knjižnice. Kot bibliotekar je dr. Hartman navezal stike z mnogimi evropskimi, predvsem britanskimi knjižnicami (kot štipendist British Councila), spoznaval pa tudi knjižnice v Parizu, Dresdnu, Leipzigu, Berlinu itd. Pod njegovim vodstvom je mariborska knjižnica prerasla v univerzitetno ustanovo evropske ravni, ki je nastajajoči mariborski univerzi predstavljala eno glavnih opor.
Vse življenje se je rad posvečal literaturi; ne le, da je strastno rad bral, opravil je tudi nekaj mojstrskih prevodov (Hemingway, Cronin, Remarque itd.). Kot dober literarni zgodovinar in kulturnik širokega profila je opravil nekaj temeljitih raziskav (Kultura v Mariboru, 2001), pisal o kulturnih vprašanjih in nekaterih celjskih avtorjih (Novačan, Levstik), urejal Dialoge (1967/68), revijo Knjižnica (1974–1979) in vseskozi ostal v stiku z gledališčem (kritik, dramaturg).


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

D. Bajt: Slovenski kdo je kdo, Ljubljana 1999, str. 164
B. Berčič: Hartman, Bruno: v: Enciklopedija Slovenije, 4. zvezek, Ljubljana 1990, str. 8
B. Cvelfar: Živa veriga, v: Znameniti Celjani, Celje 2004, str. 70–71
B. Rajh: Dr. Bruno Hartman – podoba v profilu, v: 100 let Univerzitetne knjižnice Maribor, Maribor 2003, str. 277–293
B. Rajh: Bruno Hartman - sedemdesetletnik, Časopis za zgodovino in narodopisje 1994, št. 2, str. 177–179
I. Sapač: Prof. dr. Bruno Hartman – osemdesetletnik, Knjižnica 2005, št. 1/2, str. 257–261


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Cobiss bibliografija
link   Prof. dr. Bruno Hartman – osemdesetletnik (revija Knjižnica)
link   Intervju z Brunom Hartmanom v Sodobnosti (Digitalna knjižnica Slovenije)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 4.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5