CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HAZLER Vito
Foto: http://etnologija.etnoinfolab.org/sl/informacija.asp?id_meta_type=72&id_informacija=272, 16. 11. 2018
Galerija slik

HAZLER, Vito


Rojen: 
16. julij 1952, Maribor
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Otroštvo je preživel v Taboru in na Gomilskem. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral etnologijo in umetnostno zgodovino. Diplomiral je leta 1979 z diplomskim delom o načinu življenja prebivalcev zaselka Hrastje v Latkovi vasi, doktoriral pa leta 1998 s tezo Zgodovinski razvoj, analiza in model etnološkega konservatorstva na Slovenskem.

Po diplomi se je leta 1979 zaposlil na Zavodu za spomeniško varstvo Celje, leta 1995 pa je službeno pot nadaljeval na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Naziv docenta je dobil leta 1999, naziv izrednega profesorja pa leta 2005. Predaval je več predmetov, med drugim Etnološko konservatorstvo, Sodobno konservatorstvo, Razvoj podeželja ter Kulturo bivanja in stavbarstva in druge. Pri predmetih Etnološko konservatorstvo in Kultura bivanja in stavbarstva je vodil tudi seminar in terenske vaje. Je član Združenja za ohranjanje spomenikov in spomeniških območij ICOMOS Slovenija, The International Organization of Folk Art, Slovenskega etnološkega društva, Slovenskega arheološkega društva in Društva lesarjev Slovenije. Sodeluje pri obnovi številnih stanovanjskih hiš, delavskih kolonij, gospodarskih poslopij, kozolcev, mlinov in žag ter pri izgradnji muzejev na prostem, npr. v Rogatcu in Šentrupertu na Dolenjskem ter pri urejanju muzejskih zbirk v Sloveniji in na avstrijskem Koroškem (Kostanje).

Leta 2008 je prejel Murkovo nagrado za izjemne dosežke na področju etnološkega konservatorstva v Sloveniji, leta 2015 pa priznanje Filozofske fakultete v Ljubljani za življenjsko delo.


Avtorica besedila: Lucija Cestnik


Dela

IZBRANA DELA:
Podreti ali obnoviti?: zgodovinski razvoj, analiza in model etnološkega konservatorstva na Slovenskem, 1999
Kozolci na Slovenskem, 2004
Vinske kleti na Slovenskem: 75 vinskih kleti vinorodnih dežel Podravja, Posavja in Primorske, 2007
Mlinarjeva zidanica, Mali Vrh 33: Konservatorska izhodišča za obnovo, 2008
Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije. Idejna zasnova za stalno muzejsko postavitev v Žalcu, 2011 (dostopno na spletnih straneh OEIKA FF UL)
Ana Dimnik: Slovenska mati iz Trbovelj, 2013
Kulturna dediščina - izziv sodobnemu podjetništvu, 2013
O wandelbahnu iz Rogaške Slatine in drugih sorodnih stavbah evropskih termalnih zdravilišč, v: Kronika 2017, št. 2, str. 233–250Viri in literatura

http://etnologija.etnoinfolab.org/sl/informacija.asp?id_meta_type=72&id_informacija=272 (16. 11. 2018)
http://etnologija.etnoinfolab.org/sl/informacija.asp?id_meta_type=72&id_informacija=444 (7. 12. 2018)
https://sl.wikipedia.org/wiki/Vito_Hazler (16. 11. 2018)


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija
link   Prof. dr. Vito Hazler v radijski oddaji Razkošje v glavi, 2017 (RTV Slovenija)


Prispeval/-a: Karmen Kreže, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Zadnja sprememba: 26.11.2019, Karmen Kreže, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5