CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HIMMER Robert
Foto: Povečava s skupinske fotografije, original v lasti MNZ Ljubljana.
Galerija slik

HIMMER, Robert


Rojen: 
25. marec 1890, Beljak (Avstrija)
Umrl:  1945, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Robert Himmer, rojen v Beljaku v Avstriji, se je s starši že v prvem letu starosti preselil v Celje. Šolal se je v Celju, nadaljeval s študijem prava v Gradcu in do leta 1914 opravil potrebne državne izpite. Kot prostovoljec je leta 1914 vstopil v avstrijsko vojsko, služil do leta 1918, nato pa prakticiral pri celjski odvetniški firmi Zahner in leta 1927 postal prokurist.

Politično se je tesno povezal z vplivnimi celjskimi Nemci (Westnom, Rakuschem, Stigerjem itd.) in v letu 1940 postal član Kulturbunda ter na pobudo dr. Maya organizacijski vodja območne enote Štajerske domovinske zveze (Steirisches Heimatbund). Tik pred nemškim napadom na Jugoslavijo se je z družino umaknil v Gradec (Graz) in se vrnil nekaj dni po zasedbi. A. Dorfmeister ga je predlagal za župana, tako da je maja 1941 prevzel funkcijo in jo opravljal do konca vojne.

Razen tega, da se je posvečal civilnim in upravnim poslom (izboljšava mestne infrastrukture - vodovod, športni tereni, transport premoga iz Pečovnika), je kot vodja personalnega oddelka Heimatbunda usodno vplival na življenja ljudi v svojem okolju (leta 1942 je za vneto delo prejel železni križec II. stopnje).
Junija 1945 je bil na javni razpravi pred izrednim vojaškim sodiščem v Ljubljani obsojen na smrt.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

Celjski vojni zločinci …, v: Nova pot 1945, št. 5, str. 2
J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 100–103
Himmerjeva osebna korespondenca, poročila in drugi dokumenti o delu celjske mestne uprave, fasc. 21, 22 in 27, MNZ Celje
Zaslišanje Roberta Himmerja pred Vojaškim sodiščem v Ljubljani, dokument št. 2, fasc. 27, MNZ Celje
A. Žižek: Kratek oris strukture in delovanja Štajerske domovinske zveze na Celjskem v letih 1941 do 1945, v: Celjski zbornik 1993, str. 199–274


Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 3.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5