CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HLASTAN Slavko
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

HLASTAN, Slavko


Rojen: 
28. december 1897, Trbovlje
Umrl:  15. december 1980, Trbovlje


Kraj delovanja: 


Trboveljčan, telovadec, ki je nastopil na olimpijskih igrah v Parizu leta 1924. Hlastan se je šolal v Krškem, kjer je tudi začel telovaditi, po prvi svetovni vojni pa je s telovadbo nadaljeval v Trbovljah. Leta 1922 se je udeležil tekmovanja Mednarodne gimnastične zveze v Ljubljani, ki je bilo enakovredno svetovnemu prvenstvu, in osvojil drugo mesto. Dve leti kasneje se je udeležil olimpijskih iger v Parizu in v skoku čez konja na šir brez ročajev osvojil četrto mesto. Prav tako se je na četrto mesto, skupaj s Štukljem, Porento, Živičem, Oswaldom, Dergancem, Poljanškom in Primožičem, uvrstil v ekipnem mnogoboju.

Po letu 1924 se je umaknil iz tekmovanj in deloval kot načelnik trboveljskega športnega društva Sokol. Hlastan ima še danes posebno mesto v spominski sobi v domu Partizan v Trbovljah, nekdanjem Sokolskem domu, ki je spominska soba uspešnih trboveljskih telovadcev.


Dela

Viri in literatura

- Roman Rozina (2006): Zasavski rokovnik. Zagorje ob Savi, RCR.
- spletna stran V 3 krasne: http://www.v3krasne.si/slavko- hlastan-121Glej tudiPrispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 28.3.2014, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5