CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HOFBAUER Alojz
Foto: M. Planinc: Letopis 1999, Hrastnik 1999, str. 62
Galerija slik

HOFBAUER, Alojz


Rojen: 
19. junij 1892, Hrastnik
Umrl:  12. maj 1972, Hrastnik


Kraj delovanja: 


Alojz Hofbauer se je rodil Jožefu in Antoniji Hofbauer 19. junija 1892 v Hrastniku. Doma so imeli gostilno in trgovino, Alojz pa je postal učitelj. Kot šolski upravitelj in pedagog je v letih 1912 - 1951 učil na Dolu pri Hrastniku, v Turju in v Hrastniku. Društveno je bil aktiven kot telovadec Sokola, pevec, glasbenik, odrski igralec, knjižničar, gasilec. Izkazal se je kot zavzet graditelj narodnega doma v Hrastniku, uspešen je bil pri gradnji vodovoda, elektrifikacije, letnega kopališča. O njegovem socialnem čutu priča šolska kuhinja za revne otroke v času velike gospodarske krize, aktivno pa je podpiral tudi delavce pri stavkah, npr. leta 1934 ob veliki gladovni stavki je rudarje pričakal pred rovi s čajem. Zaradi naprednih idej in skrbi za delavce pri šolskih oblasteh ni bil dobro zapisan.

Med drugo svetovno vojno so ga Nemci izselili v Srbijo, kjer je organiziral pomoč za slovenske vojne ujetnike in pozneje partizane. Po vrnitvi v Hrastnik je nadaljeval s poučevanjem in zbiranjem zgodovinskega in etnološkega gradiva iz hrastniške preteklosti. V šestnajstih letih po upokojitvi leta 1951 je organiziral krajevno, šolsko, medvojno in steklarsko muzejsko zbirko in pripravil več zgodovinskih razstav.
Za svoje delovanje je bil leta 1970 nagrajen z občinskim priznanjem zaslužni občan. V hrastniškem muzeju je postavljena stalna razstava o njem in njegovem delu.Dela

Viri in literatura

M. Planinc: Letopis 1999, Hrastnik 1999
Vodič po zbirkah hrastniškega muzeja, Hrastnik 1999


Glej tudiPrispeval/-a: Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik
Zadnja sprememba: 12.7.2013, Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5