CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HORVAT - JAKI Jože
Foto: Občina Nazarje
Galerija slik

HORVAT - JAKI, Jože


Rojen: 
4. marec 1930, Murska Sobota
Umrl:  12. december 2009, Nazarje


Kraj delovanja: 


Jože Horvat - Jaki se je po gimnaziji preživljal z različnimi deli. Med drugim je bil rudar v Bosni in Hercegovini in pristaniški delavec na Hrvaškem. S slikarstvom se je začel ukvarjati že v dijaških letih, popolnoma pa se mu je posvetil po letu 1953.

Po preselitvi v vas Maruševac pri Čakovcu je prvič samostojno razstavljal v Varaždinu leta 1955. Tam se je predstavil s 50 deli, z grafiko, tempero in oljem. Leta 1957 je sledila njegova druga samostojna razstava v prostorih Obrtne zbornice v Murski Soboti, kjer je razstavil 47 likovnih del. Na samostojni razstavi na Reki 1958 leta ga je hrvaški književnik Slavko Mihalić preimenoval v Jakija, kar je ostal njegov psevdonim.

Poleg slikarstva se je ukvarjal še z grafiko, risbo in s tapiserijo. Uveljavil se je tudi kot oblikovalec tekstila, tapet, ročno izdelanega papirja, keramičnih ploščic (v Italiji je imel in vodil tovarno keramičnih ploščic), stekla, kovin in zlata.

Likovno je opremil mariborski hotel Slavija, hotel Diana v Murski Soboti, zimski plavalni bazen v Celju, njegove freske so na pročelju stavbe Urbanističnega zavoda v Velenju, največji sgraffito v Evropi pa na stavbi Lesnine v Levcu (od zadnje prenove stavbe ta ni več viden). V letih 1961 do 1981 je sodeloval na vseh pomembnejših razstavah slovenske in jugoslovanske likovne umetnosti doma in v tujini. Udeležil se je tudi več razstav v svetovnem merilu. Velja za enega najuspešnejših slovenskih slikarjev samorastnikov.

V Galeriji Nazarje - Jakijevi hiši, kjer je umetnik nekoč živel in ustvarjal hranijo zbirko njegovih del, katere je podaril Občini Nazarje. Je tudi častni občan te občine. V Nazarje se je z družino preselil leta 1957. Mnoga njegova podarjena dela krasijo tamkajšnje domove in delovna okolja.


Avtor besedila: Matija BlagojevičDela

Viri in literatura

Jože Horvat - Jaki : [katalog ob razstavi Jakijevih del v Galeriji Velenje], Velenje 1999
Zalar, F.: Jože Horvat – Jaki, v: Enciklopedija Slovenije, 4. knjiga, Ljubljana 1990, str. 43
F. Kotnik: Jože Horvat - Jaki : (1930-2009), Savinjske novice 2009, št. 51, str. 10Glej tudi

link   Wikipedija


Prispeval/-a: Roman Mežnar, Osrednja knjižnica Mozirje
Zadnja sprememba: 30.3.2020, Roman Mežnar, Osrednja knjižnica Mozirje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5