CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HRASTNIK Valentin
Foto: Arhiv knjižnice.
Galerija slik

HRASTNIK, Valentin


Rojen: 
6. februar 1876, Stare Slemene
Umrl:  25. januar 1952,


Kraj delovanja: 


Valentin Hrastnik, delovodja v Westnovi tovarni emajlirane posode, naj bi bil po podatkih Škofijskega arhiva v Mariboru rojen v Starih Slemenah pri Slovenskih Konjicah. Zaposlil se je v Westnovi tovarni posode v Celju in leta 1921 kot pripadnik Jugoslovanske socialno demokratske stranke postal župan občine Celje - okolica. Socialna demokracija je po prvi svetovni vojni zaradi industrializacije, oblikovanja delavskega sloja in zunanjih vplivov tudi na naših tleh postala tretja močna politična sila - poleg že tradicionalnih liberalne in klerikalne struje. V začetku je bil vpliv socialne demokracije v celjski okoliški občini najmočnejši, potem pa je postopoma tudi zaradi notranjih cepitev slabel. Že leta 1924 je socialdemokrate na občinskih volitvah premagala ljudska stranka z nosilnim kandidatom Ivanom Glinškom, ki je na položaju župana Hrastnika zamenjal.

Valentina Hrastnika srečujemo v občinskem javnem življenju tudi še kasneje; kot člana občinskega odbora Celje - okolica še do leta 1931, v času županovanja Alojzija Mihelčiča.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 83–86
B. Goropevšek: Stoletje v Celju, Celje 2001
J. Orožen: Zgodovina Celje in okolice, II. del, Celje 1974


Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 3.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5