CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HUDARIN Tone
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

HUDARIN, Tone


Rojen: 
25. september 1901, Trbovlje
Umrl:  10. december 1978, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Dolgoletni dirigent Delavske godbe Trbovlje je leta 1959 za dirigentsko delo in glasbeno ter dirigentsko vzgojo prejel Prešernovo nagrado. Z glasbo se je sicer ukvarjal le v prostem času, a imel je izreden posluh ter voljo za vseživljenjsko učenje in izobraževanje. Izobraževal se je sam, prek dopisovanja/dopisnega reševanja nalog z eno izmed dunajskih glasbenih šol. Pridobljeno znanje je prenašal tudi na druge. Zaposlen je bil sicer na rudniku, kjer pa so imeli za njegovo umetniško delovanje posluh in so mu dovolili, da je naloge za Delavsko godbo Trbovlje opravljal tudi med službenim časom.


Tone Hudarin je bil tudi pedagog na Glasbeni šoli Trbovlje, katere ustanovitev je predlagal že leta 1935. Delavski godbi Trbovlje se je kot klarinetist pridružil leta 1913, njen dirigent pa je bil med letoma 1927 in 1963. Kot zapiše Roman Rozina v Zasavskem rokovniku je Delavska godba Trbovlje pod Hudarinovim vodstvom osvojila vrsto prvih mest na tekmovanjih in revijah in presegla kakovostno raven tudi mnogih profesionalnih ansamblov.


Dela

Viri in literatura

- Roman Rozina (2006): Zasavski rokovnik. Zagorje ob Savi, RCR.
- Maja Sinkar (2006): Delavska godba Trbovlje v kulturnem in družabnem življenju   Trbovelj: diplomsko delo. Ljubljana, FDV.Glej tudiPrispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 28.3.2014, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5