CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
INKRET Andrej
Foto: www.bljesak.info
Galerija slik

INKRET, Andrej


Rojen: 
29. april 1943, Celje
Umrl:  2. avgust 2015, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Teatrolog, gledališki in literarni kritik ter esejist Andrej Inkret se je po maturi na celjski gimnaziji leta 1962 vpisal na dramaturški oddelek AGRFT v Ljubljani in leta 1968 diplomiral z nalogo o dramatiki Dominika Smoleta, Primoža Kozaka in Petra Božiča. Po diplomi je kot dramaturg lektor delal v ljubljanski Drami, pozneje pa kot novinar in kritik v kulturnem uredništvu Dela.

Bil je član uredništev Tribune, Perspektiv in Problemov. Leta 1980 je bil na AGRFT izvoljen za docenta, 1985 je doktoriral, leto pozneje postal izredni, leta 1991 redni profesor, pozneje pa tudi predstojnik oddelka za dramaturgijo. Za izrednega člana SAZU je bil izvoljen leta 2003, za rednega pa leta 2009.

Štiri desetletja je v različnih publikacijah spremljal in kritično ocenjeval tekočo produkcijo vseh slovenskih gledališč. Ob tem je nastala vrsta obsežnih monografij in pričevanj o sodobnem gledališkem dogajanju. Podpisal se je tudi pod več študij o posameznih delih in avtorskih opusih slovenskih avtorjev.

Drugo težišče njegovega zanimanja sta predstavljali literatura in literarna zgodovina. V 70. letih je bil stalni recenzent za prozo, esej in dramo v Naših razgledih, objavil je troje knjig recenzij in esejev: Spomini in Novi spomini na branje (1977, 1980) in Izbranci(1990).

Ukvarjal se je tudi z literarnim in političnim Kocbekovim opusom. Med drugim je med letoma 1991 in 2008 uredil devet knjig njegovega zbranega dela. Bil je član Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN.

Leta 1981 je za knjigi Spomini na branje in Novi spomini na branje prejel nagrado Prešernovega sklada, v Novem Sadu pa še Sterijevo nagrado za gledališko kritiko.


Biografsko geslo je pripravil Marijan Pušavec; za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

Sigledal.org (Dostopno na: http://sigledal.org/geslo/Andrej_Inkret, december 2018)


Glej tudi

link   wikipedia
link   SAZU
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 3.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5