CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ISKRAČ - FRANKOLSKI Jožef
Foto: Jožef Iskrač. Avtor fotografije: Avgust Berthold, Ljubljana. Vir fotografije: osebni arhiv Matije Založnika
Galerija slik

ISKRAČ - FRANKOLSKI, Jožef


Rojen: 
13. marec 1836, Loka (sedaj Frankolovo)
Umrl:  4. julij 1900, Razdelj (občina Vojnik)


Kraj delovanja: 


Rodil se je v kmečki družini očetu Blažu in materi Mariji, rojeni Slemenik. Po štirih letih gimnazije v Celju za Jožefa ni bilo več sredstev za izobraževanje, zaradi česar je ostal doma na kmetiji. Mlad, poln življenja in nadarjen za pisanje se je kaj kmalu poročil in preselil najprej na Kamno Goro pri Črešnjicah, nato pa v Špitalič pri Slovenskih Konjicah v mlin pri Žički kartuziji. Tam se mu je med otroki rodil tudi Janko, ki je za njim podedoval žilico ustvarjanja na kulturnem in političnem področju. Kmalu se je s svojo mlado družino še enkrat preselil višje na kmetijo v Starih Slemenah, katero je verjetno kupil. Tukaj so se mu rodili še drugi otroci. V Špitaliču in kasneje v Črešnjicah je bil več let tudi župan.

Poleg kmetovanja in mlinarstva se je vseskozi ukvarjal tudi s pisanjem pesmi, pravljic in raznih časopisnih člankov o dogodkih iz življenja v domačih krajih ter z zbiranjem narodnega blaga. Objavljati je začel leta 1859, morda pa že prej. Plod njegovega pisanja so številna kratka dela in dve obširnejši epski pesnitvi: Veronika Deseniška (1863), ki je verjetno njegovo najodmevnejše delo in jo je izdal pod psevdonimom »J. Frankolski − kmet v Črešencah«, in Petrovška Mati božja (1885). Prvo njegovo znano dramsko delo je igra z naslovom Andrej Turjaški (1880), ki jo je avtor poslal na natečaj v Dramsko združenje v Ljubljano, kjer pa se je vsebina izgubila.

Pisanja ni nikoli opustil. Raznim časopisom, zlasti Novicam, je redno pošiljal svoje zapise. Čeprav je bil samouk, si je pri ljudeh pridobil prepoznavnost in spoštovanje. V virih zasledimo, da je kulturno in politično aktivnost za njim v Špitaliču prevzel njegov sin Janko, sam pa se je v obdobju, ko se je začel spogledovati s starostjo, preselil k svojemu sinu v Razdelj pri Novi Cerkvi, kjer je naposled tudi umrl.

Vsa njegova dela, proza in epske pesnitve, opisujejo resničnostno življenje iz takratnega časa ali preteklosti, ki pa je večkrat tudi romantizirana. V delih nam približa ljudske navade in opiše zgodbe iz zgodovine, ki so krožile med ljudmi. V njegovih delih velikokrat zasledimo vojna dogajanja in verske bogaboječe zgodbe.

Ob Josephu in Gregorju Gorenšku velja Jožef Iskrač za prvega pisatelja in pesnika iz kmečkega življenja, ki je deloval na območju Frankolovega. Pokopan je na pokopališču v Novi Cerkvi.


Avtor besedila: Matija Založnik


Dela

Izbor del J. Iskrača – Frankolskega:

Veronika Deseniška, 1863 (epska pesnitev)
Andrej Turjaški ali Vse za vero, carja in domovino, 1870 (zgodovinska igra)
Petrovška Mati božja, 1885 (epska pesnitev)
Bela pošast Landeškega grada na Frankolovem, Novice, 1859, št. 37 (pravljica)
Zakaj ima sveti Lukež vola?, Novice, 1859, št. 37 (pravljica)
Če si ti hudič, jez sem pa tudi, Novice, 1859, št. 44 (pravljica)
Trije bratje, Novice, 1859, št. 44 (pravljica)
Boj pri sv. Miklavžu na Doberni na Koroškem, Novice, 1859, št. 49 (povest)
Pravlice od landeškega grada na Frankolovem, Novice, 1861, št. 46 (pravljica)
Bog, Zgodnja Danica, 1884, št. 8 (pesnitev)Viri in literatura

A. Brezovnik: Jožef Iskrač – Frankolski, v: Ljubljanski zvon, 1900, št. 11, str. 714
I. Grafenauer: Iskrač, Jožef, Frankolski, v: Slovenski biografski leksikon, 1. knjiga, Ljubljana 1925–1932, str. 366
T. Peršak: Iskrač, Jožef, v: Slovenska književnost, Ljubljana 1996, str. 150
M. Založnik: Iskriva Iskrača: Jožef (Joško) Iskrač - Frankolski in njegov sin Janko Iskrač - Drameljski, Celje 2019Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   Wikipedija


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 17.12.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5