CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JAGODIČ Stane
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

JAGODIČ, Stane


Rojen: 
15. junij 1943, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Leta 1970 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Deluje kot samostojni ustvarjalec na področjih slikarstva, grafike, karikature, fotomontaže, objekt montaže, asemblaža in kot publicist. Ni ga zanimala samo zunanja podoba - forma figuralnega ali predmetnega sveta, ampak tudi notranja. V začetku sedemdesetih let se je začel ukvarjati z rentgenskimi kolaži (X-Ray Art) in vzporedno z abstraktnim slikarstvom, kinetičnimi rešitvami, praygramom ter s kibernetičnim konstruktivizmom in postopoma začel prodirati tudi v notranjost strojnih-računalniških objektov. Velik poudarek vseskozi od leta 1965 daje angažirani umetnosti (lokalni ali občečloveški problematiki) s pomočjo satirične risbe, fotomontaže, tridimenzionalnih objektov in to skozi poetično obarvano simboliko; izraža pa se tudi v besedni obliki. Bil je član ZDSLU, DOS, Cartoonists Writers Syndicate New York, Board Advisors of the American Biographical Institute (ZDA) in zunanji sodelavec mednarodne revije Graphic Design, Seul. Bil je pobudnik in vodja likovne skupine Grupa Junij, 1970-1985 (mednarodno likovno gibanje), snovalec Mednarodne likovne zbirke Junij in pobudnik ter vodja Slovenskega trienala satire in humorja Aritas-satirA (1995-2001). Priredil je prek petdeset samostojnih razstav in sodeloval na prek dvesto skupinskih razstavah ter v mnogih likovnih žirijah doma in v tujini. Leta 1989 je izšla njegova monografija, 1993 katalog Častilec svetlobe, srebra in rje in leta 2004 njegovi spomini z naslovom Orbis Artis-Nemirno in Kreativno (1943-2004), ki obsega 800 strani. Za svoje multimedialno ustvarjanje je prejel preko 50 nagrad in priznanj, pretežno v tujini.


Dela

Stane Jagodič, 1989
Art paradox, 1993
Častilec svetlobe, srebra in rje, 1997
Orbis artis, 2006
Panta rhei, 2008
Zoo Poetika, 2008
Aritas-Satira, 1995-2001 (urednik)
Kronika Šmarja pri Jelšah, 1996 (urednik)
Viri in literatura

L. Menaše: Znani Slovenci, Zagreb, 1989


Glej tudiPrispeval/-a: Polona Cvikl, Knjižnica Šmarje pri Jelšah
Zadnja sprememba: 5.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5