CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JAMNIK Anton
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

JAMNIK, Anton


Rojen: 
25. maj 1862, Florjan pri Gornjem Gradu
Umrl:  1942, Florjan pri Gornjem Gradu


Kraj delovanja: 


Gornjegrajski Leonardo, Jamnikov Tone, je bil izumitelj, ki bi v drugačnem okolju in z boljšo izobrazbo postal širše poznan in tudi priznan. Obiskoval je radmirsko šolo. Dokončal je le štiri razrede osnovne šole, vendar je že kot pastir znal rezbariti v borovo skorjo in izdelovati podobe in ure. Pri služenju vojaške obveznosti si je težko poškodoval nogo. Po odsluženi obveznosti se je vrnil domov in tam ostal kot stric v družini, saj zaradi poškodbe ni mogel opravljati težkih kmečkih opravil.

Kljub bolečinam v nogi, je nenehno iskal nove zaposlitve in načine za preživetje. Ob mnogih neprespanih nočeh se je naučil fotografirati in popravljati ure, izdeloval je glasbila, ob tem pa je izumil strojčke, ki jih je izdeloval iz lesa. Sam je izdelal fotoaparat in dodatno potrebno opremo. Izdelal je tudi mikroskop, vrtalni stroj in strojček za izdelavo rezancev, vse iz lesa. Odlično je risal in portretiral.Dela

Viri in literatura

E. Mavrič: Anton Jamnik : gornjegrajski Leonardo, Gornji Grad 2001


Glej tudi

link   Wikipedia


Prispeval/-a: Roman Mežnar, Osrednja knjižnica Mozirje
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Roman Mežnar, Osrednja knjižnica Mozirje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5