CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JANŽEK Franc Branko
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

JANŽEK, Franc Branko


Rojen: 
7. oktober 1955, Zgornje Sečovo
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Franc Branko Janžek je prve tri razrede osnovne šole obiskoval pri Svetem Florijanu – takrat še Stojno selo, ostale razrede pa je končal v Rogaški Slatini. Leta 1974 je končal Srednjo ekonomsko šolo v Celju. Po končanem šolanju se je najprej zaposlil v Kmetijski zadrugi Šmarje pri Jelšah, po odsluženem vojaškem roku pa na Ljubljanski banki v Ljubljani, kjer je delal 12 let. Nato se je vrnil v Rogaško Slatino in se zaposlil v Banki Celje, kjer je zaposlen še danes.

Takoj po končani srednji šoli je postal zelo aktiven na kulturnem področju v domačem kraju. Prva leta je bil tudi predsednik mladinske organizacije. V desetletnem obdobju po letu 1977 so pod njegovim vodstvom v kraju pripravljali proslave ob 8. februarju, 8. marcu, kresovanja za prvi maj …

Bil je tudi pobudnik in ustanovitelj Kulturno-prosvetnega društva Savina Sekirnik – Stojno selo. Društvo je bilo ustanovljeno l. 1978. V okviru društva je takrat deloval mešani pevski zbor, dramska skupina, ki jo je vodil Franc Branko Janžek in knjižnica. Pripravili so 10 iger, in sicer: Lovorjev venec, Vdova Rošlinka, Dve nevesti, Glavni dobitek, Oženil se bom s svojo ženo, Razvalina življenja … Leta 1983 je v Sveti Florijan pripeljal televizijsko ekipo RTV Ljubljana, ki je posnela takrat zelo odmevno oddajo Naš kraj – Stojno selo. Kraj je bil takrat prvič tako obširno prikazan na slovenski televiziji.

V prostem času se ukvarja s čebelarstvom, je tajnik Čebelarskega društva Rogaška Slatina in tudi tajnik novoustanovljenega literarnega društva Sončnica – Rogaška Slatina. Veliko še vedno sodeluje s cerkvenim pevskim zborom Sveti Florijan.

Leta 2008 je prejel občinsko priznanje za delovanje na kulturnem področju.


Dela

Sveti Florijan ob Boču, 1994
Goronci, 2001
Čebelarsko društvo Rogaška Slatina 1923 – 2003, 2003
Bolj ko odhajam, bolj se vračam, 2004
Pripovedi, 2007
Cerkveni pevski zbor Sveti Florijan, 2009
Našjošt, 2011
Ložno, 2013Viri in literatura

 Ustni vir: Franc Branko Janžek (2013).


Glej tudiPrispeval/-a: Jerneja Medved, Knjižnica Rogaška Slatina
Zadnja sprememba: 11.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5