CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
x



Celjskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JANC Adolf
Foto: Adolf Janc. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

JANC, Adolf


Rojen: 
21. februar 1952, Gregovce (občina Brežice)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rodil se je v obmejni vasi Gregovce v bližini Bizeljskega. Osnovno šolo je končal v Vojniku, metalurško šolo v Štorah in delovodsko šolo na Ljudski univerzi Celje.

V gasilske vrste je leta 1959 stopil kot pionir, 1965 napredoval v strojnika, 1970 v gasilskega podčastnika, 1983 v gasilskega častnika, 1982 pa je bil nosilec izolirnega gasilnega aparata. 1993 je postal pomočnik poveljnika GZ Celje, 1996 višji gasilski častnik, 2002 je bil povišan v čin višji gasilski častnik I. stopnje, 2008 pa v čin višji gasilski častnik II. stopnje. V PGD Vojnik je bil od 1998 do 2007 predsednik društva, nato pa poveljnik do leta 2018. V obdobju med letoma 2007 in 2018 je bil član poveljstva in podpoveljnik GZ Vojnik-Dobrna. Je član tekmovalne enote starejših gasilcev PGD Vojnik in član komisije za zgodovino v GZ Dobrna-Vojnik.

Adolf Janc je strokovnjak na gasilskem področju. Njegovo znanje je cenjeno tudi v sosednjih gasilskih društvih. Vodi požarno varnost na prireditvah ter poučuje mlade v vrtcih, šolah in zavodih. Ima izreden čut do sočloveka, odlikujejo ga delavnost, strokovnost in dobrovoljnost.

Za svoje delo je prejel naslednja priznanja s področja gasilstva: bronasti znak civilne zaščite, odlikovanje za posebne zasluge, gasilski odlikovanji l. in III. stopnje, gasilske plamenice I., II. in III. stopnje, leta 2019 pa značko za dolgoletno delo – 60 let v gasilstvu.

Leta 2016 je za dolgoletno delo poveljnika v Prostovoljnem gasilskem društvu Vojnik in aktivno delo v poveljstvu Gasilske zveze Vojnik-Dobrna ter požrtvovalno prostovoljno delo ob naravnih nesrečah in požarih ter pomoč krajanom prejel zlati vojniški grb.


Povzela: Lea Sreš


Dela





Viri in literatura

R. Petek: Nagrajenci v objektivu: Adolf Janc: Ko si enkrat gasilec, izhoda več ni, Ogledalo 2016, št. 113, str. 18–19
Arhiv Občine Vojnik


Glej tudi



Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 16.8.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  Natisni



Izdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5