CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JANC Adolf
Foto: Adolf Janc. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

JANC, Adolf


Rojen: 
21. februar 1952, Gregovce (občina Brežice)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rodil se je v obmejni vasi Gregovce v bližini Bizeljskega. Osnovno šolo je končal v Vojniku, metalurško šolo v Štorah in delovodsko šolo na Ljudski univerzi Celje.

V gasilske vrste je leta 1959 stopil kot pionir, 1965 napredoval v strojnika, 1970 v gasilskega podčastnika, 1983 v gasilskega častnika, 1993 je postal pomočnik poveljnika Gasilske zveze Celje, postal 1996 višji gasilski častnik, 1998 poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Vojnik, 2002 je bil povišan v čin višji gasilski častnik I. stopnje, 2008 pa v čin višji gasilski častnik II. stopnje. V obdobju med letoma 2007 in 2018 je bil član poveljstva in podpoveljnik Gasilske zveze Vojnik-Dobrna.

Adolf Janc je strokovnjak na operativnem in organizacijskem področju gasilstva. V PGD Vojnik je od leta 1999 do 2007 opravljal funkcijo predsednika društva, do leta 2018 je bil nato poveljnik društva. Je član tekmovalne enote starejših gasilcev PGD Vojnik in član Komisije za zgodovino v GZ Dobrna-Vojnik. Vodi požarno varnost na prireditvah. Z izrednim čutom do sočloveka se je izkazal ob poplavah v Vojniku, saj je s poznavanjem terena hitro in učinkovito reagiral. Njegovo znanje je cenjeno tudi v sosednjih gasilskih društvih. O požarni varnosti seznanja mlade v vrtcih in šolah ter zavodih. Odlikujejo ga delavnost, strokovnost in dobrovoljnost.

Za svoje delo je prejel naslednja priznanja s področja gasilstva: bronasti znak civilne zaščite, odlikovanje za posebne zasluge, gasilski odlikovanji l. in III. stopnje, gasilske plamenice I., II. in III. stopnje, leta 2019 pa značko za dolgoletno delo – 60 let v gasilstvu.

Leta 2016 je za dolgoletno delo poveljnika v Prostovoljnem gasilskem društvu Vojnik in aktivno delo v poveljstvu Gasilske zveze Vojnik-Dobrna ter požrtvovalno prostovoljno delo ob naravnih nesrečah in požarih ter pomoč krajanom prejel zlati vojniški grb.


Povzela: Lea Sreš


Dela

Viri in literatura

R. Petek: Nagrajenci v objektivu: Adolf Janc: Ko si enkrat gasilec, izhoda več ni, Ogledalo 2016, št. 113, str. 18–19
Arhiv Občine Vojnik


Glej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.11.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5