CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JAZBEC Gregor
Foto: Osebni arhiv
Galerija slik

JAZBEC, Gregor


Rojen: 
7. maj 1972, Trbovlje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen v Trbovljah, kjer je obiskoval Gimnazijo Trbovlje, zaključil pa je študij psihologije na ljubljanski Filozofski fakulteti ter znanstveni magisterij na Fakulteti za družbene vede.

Jazbec se je leta 1998 zaposlil v Slovenski vojski kot vojaški psiholog in v začetnem obdobju skrbel predvsem za psihološko pripravljenost enot za delovanje na misijah. Leta 2007 se je v okviru študija v Združenih državah Amerike izpopolnil na področju bojnega stresa. Rezultat spoznanj - tako pri delu kot študiju - sta bila priročnika Bojni stres (2009) in Praktična vojaška psihologija (2013), ki sta še danes učno gradivo za poveljnike.

Od leta 2009 je Jazbec učitelj vojaške psihologije na Centru vojaških šol. Poleg poučevanja je opravil tudi obširno raziskovalno delo s področja delovanja človeka v vojni. Spoznanja, ki jih je pridobil preko študija primerov, kakor tudi iz osebnih razgovorov z vojaki veterani, udeleženci druge svetovne vojne, Vietnamske vojne in spopadov na Bližnjem vzhodu, vojne za samostojno Slovenijo, balkanskih vojn, Iraka in Afganistana, je strnil v knjigi z naslovom Vojna (2012). Z omenjenimi knjigami je bil zaključen opus del, ki so obravnavale tematiko vojne, bojnega stresa ter delovanja enot v boju.

Jazbec je napisal še dve knjigi: Zakulisje (2012) ter Takle mamo: življenje 20. MOTB skozi humor (2008). Slednja na satiričen način predstavlja vojaka in vojaško življenje, medtem ko filozofsko orientirano Zakulisje bralcem približa zakonitosti delovanja in razvoja družb v preteklosti in sedanjosti. Obe knjigi kažeta, da gre za neposrednega človeka, ki ima o vsem, o čemer razmišlja, izoblikovano mnenje.

Je avtor serije strokovnih člankov v reviji Obramba, mentor številnim slušateljem vojaškega in civilnega šolstva, gostujoči predavatelj na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in mariborski Filozofski fakulteti, kot redni gost zasavskih knjižnic in srednjih šol pa svoje znanje in izkušnje predaja tudi zainteresirani javnosti in mlajšim rodovom ter tako bogati lokalno skupnost.Dela

Takle mamo: življenje 20. MOTB skozi humor, 2008
Bojni stres, 2009
Vojna, 2012
Zakulisje, 2012
Praktična vojaška psihologija, 2013
Viri in literatura

- osebni pogovor
- Jazbec, Gregor (2012): Vojna. Trbovlje, samozaložba
- spletna izdaja revije Bukla: http://www.bukla.si/?action=books&book_id=14242
Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 16.1.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5