CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JAZBEC Maša
Foto: Osebni arhiv
Galerija slik

JAZBEC, Maša


Rojena: 
4. september 1981, Trbovlje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Maša Jazbec je Trboveljčanka, vsestranska umetnica, ki ustvarja predvsem na področju videa in interaktivnih instalacij. Leta 2010 je diplomirala na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru, na temo Intermedijska umetnost kot fenomen sodobne umetniške prakse. Študij novomedijske umetnosti nato nadaljuje na podiplomskem oddelku Interface Cultures na Univerzi za umetnost in dizajn v Linzu, Avstrija. Njeno aktivno delovanje ni omejeno le na njen umetniški izraz, temveč seže tudi na področje aktivnega delovanja in sodelovanja pri raznovrstnih umetniških projektih ter dogodkih. Maša Jazbec je namreč ustanoviteljica artistične skupine Vizualna Alternativa Trbovlje (V.A.T.), vseskozi aktivno sodeluje tudi z Delavskim domom Trbovlje, kjer je vključena v projekt Trbovlje novomedijsko mesto (TNM). Leta 2013 je bila tudi kuratorka mednarodnega festivala novomedijske kulture Speculum Artium v Trbovljah, kjer je vzporedno organizirala mednarodni simpozij 'Apologeti nove civilizacije' z uglednim gostom, prof. Hiroshijem Ishiguro iz Japonske. Novembra in decembra 2013 opravi študijsko izmenjavo na IAMAS - Institute of Advanced Media Arts and Science, Ogaki, Japonska. 

Eden izmed njenih vidnejših projektov je interaktivna instalacija Monolit, ki je bil prvič prikazan na Speculum Artium 2012 v Trbovljah. S projektom Monolit se je avtorica predstavila tudi na festivalu Ars Electronica 2012 v Linzu, Avstrija, festivalu Sonica 2012 v Ljubljani - kjer je poleg projekta Monolit imela tudi govor na simpoziju ''Tretja kultura'', Cementarni Trbovlje, 2012, Domu upokojencev Franca Salamona v Trbovljah, 2012 ter Internacionalnem filmskem in video festivalu v Atenah, 2013. 

V Hiši znanosti – centru eksperimentov Maribor, mednarodnem festivalu Lab30 v Augsburgu v Nemčiji in na festivalu Rdeči Revirji se je predstavila s skupinskim mednarodnim projektom Huis Clos. Z interaktivno instalacijo FMR1 je sodelovala na Dunaju, Linzu in na Art festivalu na Ptuju, z videom First Blood pa v Galeriji Foton v Ljubljani, na festivalu videa v Kijevu, Ukrajina, Romuniji, Švedskem in Atenah, Grčija.


Dela

 NAGRADE IN PRIZNANJA:

• 2005: Certifikat kakovosti za kiparstvo, ZLDS, Trbovlje 
• 2007: Zlata paleta za kiparstvo in Certifikat kakovosti za kiparstvo, ZLDS, Trbovlje
• 2008: Listina Primavera, Društvo likovnih umetnikov Maribor
• 2009: Ex-tempore Relik, prva nagrada, Trbovlje
• 2012: 3. študentska nagrada oddelka Interface culture na Ars Elektroniki, Linz, AvstrijaViri in literatura

- osebni pogovor
- www.masajazbec.si
- Delo: http://www.delo.si/kultura/razstave/na-festivalu-ars-electronica-tudi-slovenka-masa-jazbec.html
- Dnevnik: http://www.dnevnik.si/kultura/preutrujeni-od-vsega-sveta


Glej tudi

link   Osebna spletna stran Maše Jazbec


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 19.12.2017, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5