CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JENKO Rado
Foto: Osebni arhiv.
Galerija slik

JENKO, Rado


Rojen: 
29. marec 1919, Celje
Umrl:  december 2007,


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v Celju, v poslovni svet pa je vstopil takoj po koncu druge svetovne vojne, ko je kljub velikemu odporu takratne oblasti na temelju Braunsove tovarnice v Razlagovi ulici začel s kemično proizvodnjo, imenovano AERO. Podjetje, ki je v začetku imelo okrog 20 zaposlenih, se je ukvarjalo s proizvodnjo organskih barvil, nato pa asortiman svojih izdelkov ob nenehni pobudi inovatorskega R. Jenka močno razširilo, se kadrovsko okrepilo in postalo evropsko pomemben proizvajalec na svojem področju.

Nekaj tipičnih izdelkov, ki so zaznamovali rast podjetja: lepikol (lepilo, začetek proizvodnje leta 1945), akvarelne šolske barvice (1946), matrice (1948), tempera barve in črnila (1949), umetniške oljne barve (1950), barve za razmnoževanje (1952), selotejpi (1956), kopirni računski trakovi (1959), samolepilne etikete (1966), osvežilni robčki (1969), barvasti papirji (1970), neskončni papir (1972 – začetek današnjega Cetisa) itd.

Pod njegovim vodstvom so leta 1966 začeli graditi povsem nove objekte kemične tovarne, kjer ima AERO sedež še danes, leta 1972 pa se je direktor Jenko z Aerom razšel, tako da so idejo o uvedbi znanega papirja Muflon kasneje realizirali v Radečah.

Po upokojitvi se je posvetil podjetništvu. Z inovatorskim duhom in velikimi poslovnimi izkušnjami je delal naprej v družinskem podjetju SO-RA, ki ga je tudi vodil.

Druga plat njegove dejavnosti je bila namenjena mestu Celju – ustvarjanju njegove lepše podobe in bivalne kvalitete. Kot vseskozi aktivni član in dolgoletni predsednik Olepševalnega in turističnega društva Celje je imel velike zasluge pri obnovi Starega gradu v 60. letih, za ureditev in programski utrip mestnega parka, bil je znan mecen celjskega športa in kulture ter soustvarjalec urbanističnega načrta mesta v 60. letih 20. stoletja.

Tudi popularno glasilo turističnega društva Lepo mesto začne redno izhajati v času njegovega predsedovanja (1961).

V letu 2002 je prejel naziv Častni meščan Celja kot priznanje za izjemne dosežke v celjskem gospodarstvu in za prispevek pri razvoju mesta Celja.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

B. Goropevšek: Pobuda za podelitev občinskega priznanja gospodu Radu Jenku z utemeljitvijo, Celje 2002
B. Goropevšek: Če ni kadrov, ni idej, ni programov, v: Znameniti Celjani, Celje 2004, str. 6–65
Brošura 11. april, Praznik s preteklostjo …, MO Celje 2002Glej tudi

link   Wikipedija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 9.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5