CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JERIČ Jožef
Foto: www.slovenska-biografija.si
Galerija slik

JERIČ, Jožef


Rojen: 
28. februar 1823, Gradišče pri Zatičini
Umrl:  12. julij 1888, Šent Vid na Koroškem


Kraj delovanja: 


Jožef Jerič je uspešno zaključil študij bogoslovja v Ljubljani in nato služboval širom po Sloveniji – najdlje (1859-1873) je bil župnik na Dobovcu pod Kumom. Na Dobovcu je začel s kmetovanjem in čebelarstvom ter ti dve strasti dodobra razvil in se v njiju izpopolnil ter bil hkrati vrsto let odbornik tamkajšnje kmetijske družbe. Med drugim je svojo ljubezen do čebelarstva izkazoval v Čebelarskem društvu Kranjske kot eden od ustanoviteljev ter tudi kot predsednik društva. Jerič je bil strasten bralec in je tudi veliko pisal. Željo/nujo po pisanju in naklonjenost do čebel je združil v pisanju in urejanju glasil Čebelarskega društva Kranjske: Die Krainer Biene in Slovenska čebela.

Leta 1882 se je podal tudi v vode resnega časopisja in postal urednik ter izdajatelj Slovenca – zanj je sestavil program po katoliško-krščanskem načelu in ga pod geslom »Za vero, dom, cesarja!« kasneje izdajal tudi kot dnevnik. Kot zapiše Roman Rozina: »Jerič si je zelo prizadeval za ureditev katoliškega tiska in je bil med zaslužnimi za ustanovitev Katoliške bukvarne, Katoliške tiskarne in Katoliškega tiskovnega društva.« V Katoliškem tiskovnem društvu je bil zelo aktiven in je bil od leta 1887 do smrti njegov podpredsednik.


Dela


Viri in literatura

Rozina, Roman (2006): Zasavski rokovnik. Zagorje ob Savi, RCR.Glej tudi

link   SBL


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 13.9.2014, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5