CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JESENOVEC France
Foto: Arhiv knjižnice.
Galerija slik

JESENOVEC, France


Rojen: 
18. oktober 1906, Puštal (pri Škofji Loki)
Umrl:  22. marec 1984, Topolšica


Kraj delovanja: 


France Jesenovec je po gimnaziji v Ljubljani tam tudi nadaljeval s študijem slavistike in ga zaključil leta 1931. Kasneje je poučeval kot srednješolski profesor v Škofji Loki, Ljubljani, Črnomlju, Brežicah in Celju. V Celje je prišel konec 50. let in v mestu delal vse do upokojitve leta 1973.
Poučeval je ne le slovenščino, latinščino in narodno zgodovino, ampak tudi matematiko, saj je bil eden od redkih, ki je v sebi združeval zanimanje za literarne in naravoslovne vede.
Uveljavil se ni le kot pedagog, ampak tudi kot odličen znanstvenik – raziskovalec, saj je bil učenec velikih slavistov – Nahtigala, Prijatelja, Kidriča in Ramovša. V strokovnem časopisju je objavil številne literarno–zgodovinske in jezikoslovne razprave, kritike in prevode. Pisal je o starejših slovenskih književnikih, vprašanjih slovenskega jezika in raziskoval narečja, zlasti škofjeloško in štajersko. S tega področja je znana njegova razprava Odmev štajerščine v slovenskem knjižnem jeziku (1962). Več študij je posvetil tudi Celju in okolici (narečje vasi Sotensko nad Šmarjem pri Jelšah (1959) in pogovornemu jeziku v Celju in okolici (1974).
Znan je tudi po proučevanju starejših slovenskih literarnih in političnih listov. Tako nastanejo prispevki kot Celjske slovenske novine (1963), Pogled v Hribarjevo Domovino (1964) in Dunajsko celjska Vesna (1971). Pisal je tudi o slovničarju Mihaelu Zagajšku (1960), slovarskem delu Josipa Drobniča iz leta 1858 (1965) ter o Aškerčevem slogu v Lirskih in epskih poezijah (1967). Objavljal je predvsem v Celjskem zborniku, Mentorju, Slavistični reviji ter Jeziku in slovstvu.


Biografsko geslo je pripravil Branko Goropevšek in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

J. Cvirn, A. Šepetavc: Nekateri bivši dijaki in profesorji celjske gimnazije, Celje 1989, str. 33
J. Erklavec: France Jesenovec, Novi tednik 1984, št. 13, str. 6
F. Jakopin: Jesenovec Franc, v: Enciklopedija Slovenije, 4. zvezek, str. 298
France Jesenovec (1906–1984), Celjski zbornik 1984, str. 305Glej tudi

link   Wikipedia
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 4.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5