CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JEZERNIK Ladislav (Slavko)
Foto: Ladislav (Slavko) Jezernik. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

JEZERNIK, Ladislav (Slavko)


Rojen: 
20. junij 1952, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Strmcu (danes Nova Cerkev) in v Vojniku. Šolanje je nadaljeval na srednji poklicni šoli v Celju in postal mehanik - strojnik.

Aktiven je na področju lokalne skupnosti Občine Vojnik in Krajevne skupnosti Nova Cerkev. Naloge občinskega svetnika opravlja peti mandat, od leta 2002 dalje. Predsednik Sveta KS Nova Cerkev je že šesti mandat (od leta 1999), med letoma 1992 in 1998 je bil predsednik Komisije za komunalo pri Svetu KS Nova Cerkev. Drugi mandat je predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Vse od leta 1980 je predsednik PGD Nova Cerkev in dva mandata tudi podpredsednik Gasilske zveze Vojnik-Dobrna. Je vzor gasilcem v smislu požrtvovalnosti, vztrajnosti in izjemnega elana pri delu. Svoje izkušnje in znanje uspešno prenaša na člane društva in na mlajše gasilce. Pod njegovim vodstvom je društvo organiziralo številne gasilske prireditve, tudi tradicionalni pustni karneval v Novi Cerkvi, ki je ena največjih tovrstnih prireditev v celjski regiji.

Je med pobudniki pobratenja med PGD Nova Cerkev in PGD Jugorje ter sodelovanja z gasilci iz Nemčije. Aktiven je tudi na področju kulturnega življenja. Od leta 2000 je predsednik Godbe na pihala Kulturno umetniškega društva Nova Cerkev in njenega podmladka.

Je prejemnik več priznanj. Leta 1990 je prejel odlikovanje za hrabrost, 2007 državno gasilsko odlikovanje za posebne zasluge ter veliko visokih gasilskih priznanj in odlikovanj. Za svoje delo na vseh področjih je bil leta 1998 nagrajen s srebrnim vojniškim grbom. Svoje delo v lokalni skupnosti je nadaljeval in nadgrajeval in postal leta 2009 še prejemnik zlatega vojniškega grba.


Povzela: Lea Sreš


Dela

Viri in literatura

Nagrajenci Občine Vojnik v letu 2009: Ladislav (Slavko) Jezernik, Ogledalo 2009, št. 72, str. 5
A. Prebičnik-Sešel: Intervju: Predsednik KS Nova Cerkev, gospod Slavko Jezernik, Ogledalo 2003, št. 37, str. 14–15
Obrazložitev Občine Vojnik za podelitev zlatega vojniškega grba Ladislavu (Slavku) JezernikuGlej tudi

link   PGD Nova Cerkev
link   KS Nova Cerkev


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.11.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5