CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JOŠT Jože
Foto: Kot partizanski oficir neposredno po vojni; orig. last Z. Jošt.
Galerija slik

JOŠT, Jože


Rojen: 
12. februar 1912, Vojnik
Umrl:  28. januar 1988, Celje


Kraj delovanja: 


Rojen je bil kot eden od petih otrok na veliki kmetiji v Vojniku. Kot kmečki sin službe ni dobil, zato je do svojega 30. leta delal na kmetiji. Z OF je kot prijatelj Dobrotinškovih sodeloval od začetka, v letu 1942 pa zaradi izrednega nemškega pritiska na ilegalo odšel v partizane. Konec vojne je dočakal kot poročnik in do 1950 služboval v Puli kot oficir. Kasneje se je z družino preselil v Celje in kasneje v Arclin pri Vojniku, se zaposlil v štorski železarni in tudi politično aktiviral. Med drugim je dve leti opravljal funkcijo predsednika občinskega odbora v Vojniku, po priključitvi vojniške občine celjski pa se je najprej zaposlil v sindikatu na okrajnem nivoju, leta 1962 pa je bil (po lastni odpovedi F. Rupreta) izvoljen za predsednika Občinskega ljudskega odbora Celje.

Delo predsednika je opravljal do leta 1963, ko je novi zakon o upravni razdelitvi LRS prinesel znatne kadrovske in organizacijske spremembe, med drugim se je Občinski ljudski odbor Celje (ObLO) preoblikoval v Občinsko skupščino Celje.

J. Jošt je nato do upokojitve v letu 1967 delal kot predsednik Zveze združenj borcev NOV okraja Celje.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 132–134
M. Mikola: Upravnopolitični razvoj občine Celje v obdobju 1954–1969, Celjski zbornik 1986, str. 147–158
J. Orožen : Oris sodobne zgodovine Celja in okolice, Celje 1980 (poglavje Organizacija ljudske oblasti).
Biografski in delovni podatki iz družinskega arhiva, zbrani za potrebo razstave in CBL 13. 5. 2003.Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 9.8.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5