CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JUG Štefan
Foto: Osebni arhiv Š. J.
Galerija slik

JUG, Štefan


Rojen: 
1. junij 1944, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


V celjsko zgodovino se je vpisal predvsem kot mednarodno priznani rokometni sodnik, ki je to delo opravljal 30 let. Leta 1971 je postal najmlajši zvezni sodnik v takratni Jugoslaviji, s prijateljem Jegličem sta bila enajst let zapored proglašena za najboljši sodniški par nekdanje države. Kot mednarodni sodnik je sodil na številnih mednarodnih srečanjih: na 11 svetovnih prvenstvih, 10 finalnih tekmah svetovnih pokalov, na olimpijskih turnirjih v Seulu in Barceloni ter na prvenstvih Azije, Afrike in Severne Amerike.
Ker ga je rokomet zasvojil za vse življenje, po zaključeni aktivni karieri na tekmovalnem parketu sedaj opravlja delo kontrolorja rokometnih tekem, tako doma kot v tujini. Bil je tudi član različnih strokovnih komisij v Sloveniji in Jugoslaviji, sedaj pa je lektor pri Mednarodni in Evropski rokometni zvezi. Vseskozi je skrbel tudi za mlade sodnike; namenjal jim je številna predavanja, seminarje in strokovne članke.
Kot aktivni sodelavec Atletskega društva Kladivar Celje je bil v letih 1973 in 1986 zaslužen za ponovni dvig celjske atletike. Delal je v različnih organih atletske zveze, od leta 1982 pa tudi kot mednarodni atletski sodnik. Veliko je delal tudi na področju mladinskega športa, saj je leta 2003 postal celo podpredsednik svetovne organizacije - Mednarodnih iger šolarjev.
Druga plat njegovega interesa predstavlja glasba, ki se ji je s talentom predajal od otroških let. Leta 1957 je postal član Celjskega godalnega orkestra in do danes ostal član skupine prvih violin. V obdobju 1981–1984 je deloval na mestu koncertnega mojstra v orkestru, od leta 2001 pa je njegov predsednik.
Za pomemben prispevek svojemu mestu na področju športa in kulture je prejel srebrni celjski grb.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

Predlog KD Celjski godalni orkester in Športne zveze Celje za podelitev zlatega celjskega grba. Spremno gradivo z obrazložitvijo hrani Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje.Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 15.3.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5