CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KACBEK Ivan
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KACBEK, Ivan


Rojen: 
29. september 1957, Maribor
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rodil se je v Mariboru kot edinec očeta Franca (strojni ključavničar) in mame Ide (delavka).
Po končani osnovni šoli je šolanje nadaljeval na Srednji glasbeni šoli. V osnovnošolskem obdobju je obiskoval nižjo glasbeno šolo, kjer je najprej igral harmoniko, po štirih letih je harmoniko zamenjal za klavir, po odločitvi o nadaljevanju šolanja v srednji šoli pa je pričel igrati še flavto. Uspešno je opravil sprejemne izpite za nadaljevanje študija na Pedagoški akademiji - oddelek glasba, vendar študirati ni začel, saj se je zaposlil na Koncertni poslovalnici v Mariboru.
Že v času srednje šole je deloval v Glasbeni mladini Maribor, na radiu Maribor, ter v mariborskem gledališču kot komentator pred šolskimi opernimi predstavami. Preko Glasbene mladine se je udeleževal različnih seminarjev in postal odličen organizator najrazličnejših glasbenih prireditev.
Po odsluženem vojaškem roku je kot samostojni glasbenik igral z ansamblom po Jugoslaviji in Švici. Septembra 1982 se je z ansamblom razšel, 1. oktobra istega leta pa se je zaposlil v Glasbeni šoli Slovenske Konjice, kjer je poučeval harmoniko, flavto in klavir. Po šestih letih je predvsem zaradi popoldanske službe zapustil glasbeno šolo, ter nadaljeval službovanje s poučevanjem glasbene vzgoje na osnovni šoli Ob Dravinji. Nato se je zaposlil na Zavodu za kulturo (danes Splošna knjižnica in Center za kulturne prireditve) na delovnem mestu organizatorja.

V zadnjih tridesetih letih je poleg redne službe deloval še na mnogih drugih področjih: fotograf in novinar pri lokalnem časopisu Novice (1990-1994), moderator na Radiu Rogla (1998-2002), uradni napovedovalec v Rokometnem klubu Celje pivovarna Laško (1993–2003), napovedovalec v košarkarskem klubu Rogla ter nogometnem klubu Dravinja, od leta 1995 je član PGD Slovenske Konjice (zadnjih pet let član operativne skupine kot fotograf), občasno sodeluje v Združenju šoferjev in avtomehanikov, je pa tudi član Društva konjiških likovnikov in fotografov.

V kulturnih društvih je pričel delovati septembra 1972, ko je kot flavtist postal član Godbe na pihala Pošta Maribor, kmalu zatem pa še korepetitor-harmonikar pri Akademski folklorni skupini KUD Študent v Mariboru. Leta 1982 je postal član Godbe na pihala Slovenske Konjice, v kateri je občasno sodeloval že v času srednje šole. Leta 1985 je prevzel vodenje Moškega pevskega zbora »Ivo Štruc«, 1988 pa tudi Godbe na pihala Slovenske Konjice.

Leta 1995 in 2001 je za uspešno delovanje na kulturnem področju prejel Prešernovo priznanje, v času svojega vodenja pa so Prešernova priznanja prejeli še Moški pevski zbor (1986 in 2007), Godba na pihala (1993 in 2010) ter trobilni kvintet godbe na pihala (2003).

V letu 2012 je zaokrožil 40 let delovanja v kulturnih društvih, 27 let vodenja MoPZ »Ivo Štruc«, v letu 2013 pa 25 let vodenja Godbe na pihala.
Dela

 


Viri in literatura

 Informacije posredoval: Ivan Kacbek (2014).


Glej tudiPrispeval/-a: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Zadnja sprememba: 11.6.2020, Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5