CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KALEZIĆ Milada
Foto: Damjan Švarc. Arhiv SLG Celje.
Galerija slik

KALEZIĆ, Milada


Rojena: 
1. februar 1954, Rova (Črna gora)
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Gledališka in filmska igralka. Njena družina se je zaradi očetove službe veliko selila in se končno ustalila v Mariboru, kjer je Milada končala osnovno in srednješolsko izobraževanje. Na AGRFT v Ljubljani se je vpisala leta 1971, v sezoni 1976/1977 je postala stalna članica SLG Celje, kjer je takoj na začetku opozorila nase z vlogo Darinke v Šeligovi Čarovnici iz Zgornje Davče, za katero je prejela Borštnikovo in Sterijino nagrado ter Zlati lovorjev venec na festivalu MES v Sarajevu. V naslednjih 26 sezonah je v SLG Celje odigrala vrsto nepozabnih in nagrajenih vlog (Laura v Williamsovi Stekleni menažeriji, naslovna vloga v Zajčevi Medeji, Helena Alvingova v Ibsenovih Strahovih, markiza Merteuil v Müllerjevi Eksploziji spomina, Katarina v Shakespearjevi Ukročeni trmoglavki ...). V sezoni 2002/2003 je postala stalna članica SNG Maribor.

Kot mlada igralka se je slovenskemu občinstvu vtisnila v spomin v filmu To so gadi (režiser Jože Bevc, 1977) z danes že ponarodelim stavkom: »Jok brate, odpade.«
Med številnimi nagradami je leta 1998 prejela nagrado Prešernovega sklada, leta 2011 Borštnikov prstan, leta 2016 pa je prejela Glazerjevo nagrado za življenjsko delo na področju gledališke umetnosti.


Dela

Viri in literatura

M. Kalezić: Da se ti od lepote zmeša (Milada Kalezić o gledališču, igralcih, Celju in Celjanih), Večer 2000, št. 256, str. 33
P. Zemljič, M. Kalezić: Angeli ne prihajajo v palače, Večer v nedeljo 2016, št. 92, str. 10–11


Glej tudi

link   Sigledal
link   Delo
link   SNG Maribor
link   Intervju z Milado Kalezic, igralko Drame SNG Maribor (YouTube)
link   Intervju z Milada Kalezic, dobitnico Glazerjeve nagrade za leto 2016 (RTV Slovenija)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 29.12.2017, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5