CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KAMENŠEK Andrej
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KAMENŠEK, Andrej


Rojen: 
25. maj 1930, Rače
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po končani gimnaziji v Mariboru se je vpisal na FAGG v Ljubljano in kasneje diplomiral na Višji gradbeni šoli v Mariboru.
Najprej se je zaposlil na Geodetskem zavodu v Kopru, nato pa v Cestnem podjetju v Novi Gorici. Izvajal je geodetske meritve in operativno vodil razna gradbišča in projekte s področja nizkih gradenj – predvsem cestne gradnje.
Leta 1972 je bil imenovan za direktorja komunalnega podjetja Ceste – kanalizacija v Celju. Uprava in delavnice so bile takrat nameščene v lesenih barakah in lopah sredi mesta, zato je pripravil predlog organizacijske, kadrovske in proizvodne prenove podjetja. Ker je znal motivirati kolektiv, so v kratkem veliko postorili: izvedli selitev v lastne na novo zgrajene prostore na Lavi, obnovili strojni park ter z novim orodjem in delovnimi postopki izboljšali tehnologijo dela. Postali so učinkovita in kakovostna firma z 270 zaposlenimi in s sodobno opremo.
Leta 1974 je prevzel direktorsko mesto v Cestnem podjetju Celje. Prvi izziv je postal, kako iz problematične firme narediti dobro podjetje. Z učinkovitim kratko- in srednjeročnim programom si je pridobil podporo sodelavcev in začelo se je dolgotrajno posodabljanje firme. Vzporedno s tehnološko je potekala kadrovska prenova, ki ji je sledil dvig kvalitete dela. Uvedli so visoko tehnologijo pri proizvodnji asfaltov ter gradnji cest, mostov in viaduktov. Kvalteta storitev je podjetju omogočila, da je opravilo veliko dela pri izvajanju nacionalnega programa slovenskih avtocest. V letih 1996 in 1997 so izvedli pogodbena dela na številnih odsekih avtocest na celjskem območju in v zadnjih letih prerasli v sodobno organizirano delniško družbo.
Inženir Kamenšek je večino svoje delovne dobe izživel v Celju in se potrdil kot izvrsten menedžer. Upokojil se je leta 2001.
Za vrhunsko delo na področju vodenja – uspešne sanacije podjetij je leta 1998 prejel zlati celjski grb.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

Gradivo predloga za podelitev občinskega priznanja, ki ga je pripravil Sekretariat občinskega sveta. Tipkopis, Celje, 1998.


Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 15.3.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5