CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KLADNIK SORČAN Emilija
Foto: Emilija Kladnik Sorčan. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

KLADNIK SORČAN, Emilija


Rojena: 
4. marec 1965, Celje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Obiskovala je osnovno šolo v Šentjurju, kjer tudi živi. Po srednji šoli je nadaljevala šolanje na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Življenje je posvetila družini, glasbi in izobraževanju osnovnošolskih otrok. Glasbenemu ustvarjanju v Vojniku se je zapisala, ko je leta 1993 pričela z vodenjem Moškega pevskega zbora KUD France Prešeren Vojnik. S svojim izrednim občutkom za zborovsko glasbo je znala pevce navdušiti in jih pripraviti na zahtevne nastope in gostovanja tako za območne revije v Celju kot za gostovanja pri ženskem komornem zboru v Jirkovu na Češkem. MoPZ pod njenim vodstvom nadgrajuje kakovost petja in s svojimi pevskimi nastopi sooblikuje številne kulturne prireditve in dogodke v kraju, kot je Božični Vojnik ipd. Vsako leto pripravijo programsko pester in kakovosten samostojni koncert. Emilija Kladnik Sorčan s svojim pozitivnim pristopom in tudi humorjem mnogokrat popestri pevske vaje.
Svoje glasbeno znanje in ljubezen do ubranega petja prenaša tudi na mlajše generacije. Na Osnovni šoli Vojnik, kjer poučuje glasbeno umetnost, je pod njeno taktirko pelo že mnogo generacij otrok, ki so pričeli s petjem v njenem otroškem pevskem zboru. Številni učenci najdejo pot v srednješolske in odrasle zasedbe kot zborovski pevci, solisti in uspešni zborovodje. Leta 2009 je na njeno pobudo nastala Vokalna skupina Kolorina. Vodi tudi pevski sestav zaposlenih na Osnovni šoli Vojnik. Vsako leto se s svojimi zbori udeležuje različnih tekmovanj, od koder prinašajo različna priznanja. V šoli vsako pomlad organizira skupni koncert vseh zborov, z mladinskim zborom se zadnja leta udeležuje vseslovenskega Zborovskega BUM-a v Mariboru, ki združi okoli 5500 pevcev iz 180 osnovnih in srednjih slovenskih šol. Preko gostovanj pri ženskem pevskem zboru iz Jirkova na Češkem se je razvilo sodelovanje med otroškim pevskim zborom OŠ Vojnik in češkima zboroma Hlasek in Slaviček, ki je trajalo polnih dvajset let. Posebne vezi so se spletle med otroci in zborovodji v času gostovanj, ko so otroci bivali pri družinah. Velike zasluge za te socialne in medkulturne vezi nosi prav Kladnik Sorčanova. Njeno kulturno udejstvovanje je zelo zaznamovalo Vojnik z okolico, njeno delo pa se je slišalo tudi preko slovenskih meja.

Občinski svet Občine Vojnik je v letu 2019 Emiliji Kladnik Sorčan podelil priznanje za življenjsko delo na področju kulture.


Avtorica besedila: mag. Mojca Skale


Dela

Viri in literatura

M. Jurgec: Dvajset let Emilije Kladnik Sorčan v Vojniku, v Ogledalo, 2014, št. 98, str. 17–18
T. Podergajs: Ohranjanje narodne zavesti s spomini na kulturne velikane, v Ogledalo 2019, št. 123, str. 28–29
K. Podergajs: Trdni temelji ljubezni do petja, v Ogledalo, 2019, št. 123, str. 36–37
 Informacije posredovala Emilija Kladnik Sorčan (1. 8. 2019).
Arhiv Občine VojnikGlej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 21.5.2020, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5