CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KLANČIŠAR - NANDE Martin
Foto: Original last Klančišarjevih.
Galerija slik

KLANČIŠAR - NANDE, Martin


Rojen: 
2. november 1903, Trbovlje
Umrl:  27. november 1974, Celje


Kraj delovanja: 


Martin Klančišar - Nande, rojen v številni kmečki družini nad Trbovljami, se je zaradi skromnih razmer zgodaj zaposlil v bližnjem rudniku. Kasneje je odšel v srbski rudnik zlata Rtanj, trdo delal, vendar dobro zaslužil, tako da je z veliko ambicije ob delu dokončal rudarsko šolo v Celju. Kot preddelavec se je nato ponovno zaposlil v trboveljskem rudniku in se že pred vojno vključil v delo KPS.
Ob nemškem napadu je začel kot aktivist na domačem terenu, nato pa se je priključil Kamniško-zasavskemu odredu. Na njegovo glavo so Nemci razpisali nagrado, partija pa ga leta 1943 zaradi organizacijskih sposobnosti premestil na celjsko območje. Ena njegovih najbolj znanih akcij je bilo sodelovanje pri osvoboditvi zapornikov iz Starega piskra 15. 12. 1944.
Jeseni 1944 je bil kot paralela nemški oblasti v ilegali ustanovljen Okraj OF Celje - mesto, Klančišar pa je postal eden njegovih predsednikov. Na tej funkciji je dočakal konec vojne in ob prelomnih dneh kapitulacije v Celju 8. in 9. maja 1945 z odločno pogajalsko taktiko pripomogel, da so okupacijske sile mesto zapustile brez povzročanja večjih škod. Že po nekaj dneh pa je bil premeščen na funkcijo komisarja pri komandi mesta.
Po vojni je kot rudarski strokovnjak prevzel mesto direktorja v Rudniku Trbovlje, z dekreti pa so ga kasneje premeščali na različna vodstvena mesta v rudarstvu (Zagorje, Hrastnik, Kočevje, Srpenica).
Leta 1956 se je lahko ustalil v Celju in do upokojitve v leta 1959 poučeval na kovinarski šoli v Štorah.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 104–107
M. Mikola: Razvoj oblasti na območju Celja v obdobju 1945–1954, Celjski zbornik 1985, str. 7–28
J. Orožen: Oris sodobne zgodovine Celja in okolice, Celje 1980 (poglavje Pregled obdobja 1918–1945)
Biografija, delo hčere Slavice in sina Martina Klančišarja, predana domoznanskemu oddelku Osrednje knjižnice Celje za potrebe razstave in CBL.


Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 4.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5