CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KNEZ Janez
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KNEZ, Janez


Rojen: 
19. november 1931, Dobovec
Umrl:  13. februar 2011, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Janez Knez je bil akademski slikar, ki se je rodil na Kumljanskem, na Dobovcu, kjer je kasneje tudi ustvarjal. Osnovno šolo je obiskoval na Dobovcu, kjer je zaključil tri razrede. Leta 1942 so bili Knezovi zaradi vojne izseljeni v taborišče v Nemčijo, na Dobovec pa se je družina lahko vrnila šele leta 1945. Po končani osnovni šoli se je vpisal in leta 1954 tudi zaključil šolo za umetno obrt v Ljubljani. Leta 1954 se je vpisal na Akademijo likovnih umetnosti v Ljubljani. Diplomiral je štiri leta kasneje pod mentorstvom profesorja Maksima Sedeja. Likovno se je največ izražal z oljnimi slikami in grafikami. V letih 1964 in 1987 je študijsko potoval v Egipt in v Pariz, a vleklo ga je na rodni Dobovec, kjer se je kasneje tudi ustalil. Do sredine 80. let je kot likovni pedagog poučeval v osnovnih šolah v Trbovljah, kasneje in vse do upokojitve leta 1991 pa je deloval kot svobodni umetnik. 
Oba njegova sinova, Janez Mišo in Aleš Dejan, sta svojo umetniško žilico in ustvarjalno pot posnela po očetu: oba sta prisotna na slovenskem in širšem umetniškem področju; prvi kot akademski slikar, drugi kot član gibanja NeueSlowenische Kunst.

Janez Knez je sodeloval na več kot sto skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in po svetu. Udeleževal se je slikarskih kolonij, srečanj, extemporov in delavnic ter bil pobudnik vsakoletnega slikarskega srečanja Art Kum in poletnih slikarskih šol za otroke.
Za svoje delo je prejel več nagrad. Ob Knezovi 70-letnici (leta 2001) so v Delavskem domu Trbovlje pripravili retrospektivo njegovih del in predstavili monografijo, ki je izšla pri Pomurski založbi in katere avtor je Aleksander Bassin. Leto kasneje je sledila umetnikova retrospektiva v ljubljanski Mestni galeriji.

Janez Knez je umrl 13. februarja 2011 v Ljubljanskem kliničnem centru.


Dela

 NAGRADE IN PRIZNANJA:

- 1964: Fakinova nagrada, Trbovlje
- 1983: Odkupna nagrada – 15. mednarodni grafični bienale, Ljubljana
- 1987: Odkupna nagrada – 17. mednarodni grafični bienale, Ljubljana
- 1988: Župančičeva nagrada, Ljubljana
- 1989: Beneški orel – Intart, Videm, Ljubljana
- 2000: Prvojunijska nagrada, Trbovlje
- 2001: častni občan mesta TrbovljeViri in literatura

 - Turistično-razvojno društvo Kum: http://trd-kum.si/Content.aspx?page_id=8
- Delo: http://www.delo.si/clanek/140409
- Aleš Gulič: slikarjev življenjepis. V: Bassin, Aleksander: Janez Knez. Murska Sobota, Pomurska založba, 2001


Glej tudiPrispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 11.11.2013, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5