CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOČICA Dana
Foto: Dana Kočica v galeriji Dlum, Maribor 1997
Galerija slik

KOČICA, Dana


Rojena: 
5. maj 1934, Maribor
Umrla:  21. julij 2004, Rogaška Slatina


Kraj delovanja: 


Kiparka v steklu in slikarka, ki se je predvsem s plastikami v steklu uveljavila tako doma kot v tujini. Bila je aktivna članica Društva likovnih umetnikov Maribor in ZDSLU.

Najprej je študirala na Pedagoški akademiji v Ljubljani, kjer je leta 1958 diplomirala. Študij je kasneje nadaljevala na Pedagoški fakulteti na Reki, kjer je diplomirala iz umetnostne zgodovine in kiparstva. Sprva se je bolj posvečala pedagoškemu delu, leta 1986 pa je pridobila status samostojne ustvarjalke na področju kulture. Z Rogaško Slatino je bila tesno povezana že zaradi svojega izjemnega ustvarjalnega življenja. Njeno plastično oblikovanje v steklu je najlažje realizirala ravno v steklarni v Rogaški Slatini, hkrati pa je kot pedagoška delavka sodelovala tudi s steklarsko šolo.

Dana je najbolj znana po steklenih skulpturah, ukvarjala pa se je tudi z drugimi likovnimi tehnikami. Tako so vzporedno s steklenimi izdelki nastajala tudi slikarska dela, ki so bila nekakšna dvodimenzionalna dopolnitev likovnoumetnostnemu izražanju v tridimenzionalni plastiki. Poleg slikarskih del so bili to osnutki za oblikovanje stekla v tehniki risbe z ogljem in grafitom na papirju.

Njena dela so uvrščena v naslednje zbirke: Narodni muzej Ljubljana, Umetnostna galerija Maribor, Muzej umetniškega stekla Immenhausen, Muzej umetniškega stekla, Valencia, Državni muzej umetniškega stekla, Ebeltoft, Mestna Galerija, S.Pier d´Isonzo, Muzej umetniškega stekla, Cob urg.

Nagrajenka DLUM 2001.
Dela

Viri in literatura

Društvo likovnih umetnikov: Dana Kočica v galeriji Dlum: 5.3. - 29.3. 1997, Maribor 1997
M. Berdič: Dana Kočica, Večer 2004, št. 171, str. 12


Glej tudi

link   Dana Kocica


Prispeval/-a: Jerneja Medved, Knjižnica Rogaška Slatina
Zadnja sprememba: 5.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5