CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOŽELJ Kristian
Foto: Kristian Koželj v Muzeju premogovništva Slovenije. Foto: Stojan Špegel
Galerija slik

KOŽELJ, Kristian


Rojen: 
4. marec 1984, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Otroštvo je preživel v Celju in v Dramljah. Po zaključeni III. osnovni šoli v Celju je šolanje nadaljeval na Gimnaziji Želimlje. Maturiral je leta 2003 in nato vpisal študij teologije na Teološki fakulteti v Ljubljani. Živi in ustvarja v Celju, kjer deluje kot igralec, gledališki pedagog in pesnik. Zaposlen je v Osrednji knjižnici Celje.

Leta 2012 je postal član Igralskega studia bratov Vajevec in se nato v letih 2013 in 2014 v dveh mojstrskih tečajih pod mentorstvom Mattea Spiazzija iz Verone izpopolnjeval še v commedii dell'arte. Pod mentorskim vodstvom Janeza Vajevca je leta 2017 kot igralec na oder postavil monodramo Alessandra Barrica Devetsto.
Ob mag. Tini Kosi je somentor Celjske gledališke šole. Kot gledališki pedagog je z mladimi v Celju postavil na oder predstave Hamlet (2012), Antigona (2013), Premalo za življenje (2013), Kar hočete (2014), Dogodek v mestu Gogi (2016) in Terorizem (2017). Z Antigono so gostovali na mednarodnem festivalu v Pragi, Dogodkom v mestu Gogi in Terorizmom pa na mednarodnem festivalu Bina mira v Zrenjaninu oziroma belgijskem Eupnu.
Je član Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

Poezijo, kratke zgodbe in eseje je objavil na portalih Poiesis in LUD Literatura, v revijah Literatura, Sodobnost, Poetikon, Mentor, Vpogled in Spirala, zborniku Rp Lirikon XXI, v hrvaških revijah Poezija in Artikulacije, na hrvaškem portalu Književnost uživo ter v srbski reviji Avangrad.
Kot literarni ustvarjalec je sodeloval na vidnih mednarodnih festivalih doma in v tujini. Leta 2015 je sodeloval na mednarodnem festivalu Lirikonfest v Velenju, leta 2016 na mednarodnem festivalu Stih u regiji v Zagrebu, leta 2018 pa na mednarodnem festivalu Galovićeva jesen v Koprivnici.
Je gonilna sila celjske slam pesniške scene ter mentor pesnikom srednješolcem, s katerimi pripravlja mesečne večere slam poezije.
V letu 2018 je na njegovo pobudo in pod njegovim umetniškim vodstvom v Celju zaživel mednarodni pesniški festival poezije in performansa Izrekanja.
Novembra istega leta je pri založbi Poetikon/Hiša poezije v zbirki Sončnice izšel njegov pesniški prvenec Muzej zaključenih razmerij.

Za svoje ustvarjanje je prejel več vidnih nagrad in priznanj:
- prva nagrada natečaja Založbe tržaškega tiska Po koncu začetek za najboljšo kratko zgodbo (2013),
- nagrada Mentorjev Feferon 2016 za najboljšo slovensko protestno ali družbeno kritično pesem,
- nagrada Apolon poezije 2016 za najboljšo slovensko erotično pesem,
- državni podprvak na 1. državnem prvenstvu v slam poeziji (2016),
- nagrada celjske zvezde za najvidnejše dosežke na področju kulture v Mestni občini Celje v zadnjih dveh letih (2018),
- regijska nagrada za najboljšo moško vlogo na Linhartovem srečanju za vlogo Maxa Tooneyja v monodrami Devetsto (2018),
- nagrada revije Sodobnost za najboljši slovenski esej (2018).


Dela

Muzej zaključenih razmerij, 2018Viri in literatura

B. Gradič Oset, K. Koželj: Od nekdaj sem rad »glumil«, Novi tednik 2018, št. 18, str. 31
Š. Kuralt, K. Koželj: V prvi izdaji novega festivala v ospredju slam, Delo 2018, št. 199, str. 16
T. Ožvald, K. Koželj: Če odrežeš čute, si odrezal izkušnjo sveta, 1. del (Dostopno na Celje.info: https://www.celje.info/kultura/kristian-kozelj-ce-odrezes-cute-si-odrezal-izkusnjo-sveta-1-del/, december 2018)
T. Ožvald, K. Koželj: Moramo se odločiti, ali želimo, da je Celje mesto ali vas, 2. del (Dostopno na Celje.info: https://www.celje.info/kultura/kristian-kozelj-moramo-se-odlociti-ali-zelimo-da-je-celje-mesto-ali-vas-2-del/, december 2018)
N. Skerbiš: V Celje pripeljal slam sceno: prva obletnica slam-a v Celju, Celjan 2017, št. 857, str. 41
B. Tomažič, K. Koželj: Pesem in poljub sta brez obrambe pred zlorabo, Večer 2017, št. 19, str. 16
Ustni vir: Kristian Koželj (december 2018)

Izdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5