CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOŽUH Josip
Foto: Arhiv knjižnice.
Galerija slik

KOŽUH, Josip


Rojen: 
22. marec 1854, Dvor pri Polhovem Gradcu
Umrl:  5. marec 1948, Celje


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v Dvoru 10 pri Polhovem Gradcu. Njegova rojstna hiša, ki je bila v času njegovega rojstva mežnarija, stoji še danes. Njegov oče Franc se je razen z delom cerkovnika preživljal tudi s krojaštvom, mati Ana pa je izvirala iz okoliške kmečke družine.
Josip je osnovno (ljudsko) šolo obiskoval v Polhovem Gradcu, nadaljeval pa ob velikem pomanjkanju na ljubljanski normalki. Šesti in sedmi razred gimnazije je dokončal na Reki, osmega pa v Trstu leta 1878. Doma so želeli, da bi postal duhovnik, vendar se je odločil za študij zgodovine, že prej pa ga je zelo zanimala tudi matematika – zlasti enačbe. Univerzo je začel obiskovati na Dunaju, zaključil pa jo je v Gradcu. Leta 1882 se je zaposlil kot suplent (pripravnik) v Gorici in že takrat kazal izrazit posluh za socialno stanje učencev. Leta 1886 je dobil službo v Kopru, od leta 1898 pa je delal najprej na celjski slovenski nižji gimnaziji, po zlomu monarhije pa na gimnaziji. Upokojil se je po 40 letih dela - leta 1923.
Poučeval je zgodovino in geografijo, ljubiteljsko pa se je ukvarjal tudi z matematiko, ki je bila v tesni povezavi z njegovim delom pri geografiji. Objavil je Pregledni izpisek iz navodil h kartografskim osnovam (Celje, 1904) in Navodilo h kartografičnim osnovam (Celje, 1907), objavil pa tudi več strokovnih člankov v Izvestjih nižje celjske gimnazije.
Druga plat njegovega dela je bila izrazito socialna. Prof. Kožuh je delal v odboru celjske dijaške kuhinje 32 let, kot predsednik pa 28 let. Seveda pa še zdaleč ni bil samo administrator; prijel je za vsako delo, saj je z dvema kuharicama skrbel za celoten obrat, ki je dnevno prehranjeval tudi do 150 učencev in dijakov. Zaradi svoje nagnjenosti do matematike je številne učence in dijake ne glede na socialno poreklo ta predmet tudi inštruiral.
Splošno zaupanje v njegovo delo je pritegnilo veliko darovalcev in Dijaška kuhinja je delovala večinoma od prostovoljnih prispevkov.
Po plodovitem življenju, veliki predanosti svojemu socialnemu poslanstvu in iskreni povezanosti z mladimi ljudmi je leta 1948 umrl. Pokopan je na celjskem Golovcu in kljub zapuščenosti groba je še vedno dobro viden napis: Josip Kožuh – dobrotnik dijaške kuhinje.
Leta 1934 mu je kralj Aleksander I. podelil dve visoki odlikovanji: red Jugoslovanske krone IV. stopnje in sv. Save prav tako IV. stopnje.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

J. Kavčič: Josip Kožuh, matematični geograf in kartograf iz Dvora pri Polhovem Gradcu, v: Gospod z rožo, Polhov Gradec, Ljubljana 2009, str. 353–364
U. Pukl, S. Vovk: Josip Kožuh - celjski dobrotnik, raziskovalna naloga, Celje 2000Glej tudi

link   Cobiss bibliografija
link   Slovenska biografija
link   Prof. Josip Kožuh – 80letnik, Nova doba 1934 (Digitalna knjižnica Slovenije)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 7.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5