CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOŽUH Karel
Foto: Karel Kožuh. Vir fotografije: osebni arhiv Marka Zdovca
Galerija slik

KOŽUH, Karel


Rojen: 
18. oktober 1908, Višnja vas
Umrl:  17. oktober 1991, Kladnart (občina Vojnik)


Kraj delovanja: 


Rodil se je očetu Blažu in mami Mariji, dekliško Zorko. Osnovno šolo je obiskoval v Črešnjicah ter šolanje nadaljeval na gimnaziji v Celju in kasneje na klasični gimnaziji v Mariboru, kjer je leta 1930 maturiral. Študij je nadaljeval na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Po končanem študiju se je zaposlil v dijaškem domu na Ptuju. Bil je profesor latinskega in grškega jezika. Služboval je še na Realni in Klasični gimnaziji v Mariboru, Nižji gimnaziji v Vojniku, Realni gimnaziji v Celju, Moški gimnaziji in Nižji medicinski šoli v Mostarju, Nižji gimnaziji v Mariboru, Realni gimnaziji v Metliki in v Črnomlju, na I. gimnaziji in na III. osnovni šoli v Celju. Bil je prefekt v Banovinskem dečjem domu in zasebni učitelj pri družini Božič v Ljubljani.

Vojna vihra ga je ujela v Mariboru, kjer je ob okupaciji izgubil službo učitelja. Vrnil se je domov v Kladnart in se preživljal s poučevanjem nemščine. Po osvoboditvi je bil predsednik Krajevnega ljudskega odbora Vojnik in občinski odbornik vojniške občine, član cerkvenega moškega pevskega zbora, ključar župnijske cerkve ter dolgoletni vodja kina v Vojniku. Bil je tudi član Prosvetnega društva France Prešeren Vojnik ter dolgoletni predsednik Društva upokojencev.

Pri gospe Mariji Kaš v stavbi stare Kaševe gostilne na vojniškem trgu je imel dolga leta v najemu sobo. Po njenem odhodu v dom starostnikov se je vrnil domov v Kladnart, kjer je umrl v starosti 82 let. Pokopan je na pokopališču v Vojniku.


Avtor besedila: Marko Zdovc, Turistično društvo Vojnik


Dela

Viri in literatura

M. Zdovc: Zasebna zbirka avtorja: Časovni pregled službenih mest profesorja Karla Kožuha
M. Zdovc: Zasebna zbirka avtorja: Izkaznica o državljanstvu Kraljevine Jugoslavije dipl. phil. Kožuh Karola, Celje, 29. 10. 1935
M. Zdovc: Zasebna zbirka avtorja: Fotografija profesorja Karla KožuhaGlej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 17.12.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5