CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOLENC- KOLI Sandi
Foto: Spletna stran skupine The Drinkers
Galerija slik

KOLENC- KOLI, Sandi


Rojen: 
20. julij 1965, Trbovlje
Umrl:  23. september 2017, Trbovlje


Kraj delovanja: 


Sandi Kolenc - Koli je večino svojega življenja preživel v rodnih Trbovljah. Po končanem šolanju se je zaposlil v Termoelektrarni Trbovlje. V osamosvojitveni vojni je bil poveljnik 871. čete in odlikovan z bronasto medaljo generala Maistra z meči.

Pred ustanovitvijo glasbene skupine The Drinkers je deloval v skupinah Revolt, Lilihip in Apokalipsa. Leta 1993 je skupaj z Robertom Likarjem in z nekaj prijatelji ustanovil zasedbo The Drinkers. Prvi nastop so imeli na znanem litijskem festivalu Zarjavele trobente, po izredno dobrem sprejemu pa so sklenili nadaljevati skupno pot.

Ime benda je nastalo kot plod omamne domišljije Kolija, ki je kot pravi slovenski patriot predlagal, da bi se imenovali Pivci, vendar so se v bendu odločili, da besedo prevedejo v bolj internacionalni jezik in postali so The Drinkers.

Jeseni 1993 so v novomeškem studiu posneli prva komada z naslovoma Pošast in To bo dan. Takrat so začeli tudi koncertirati po slovenskih odrih - največkrat kot predskupina bolj znanih glasbenih izvajalcev, imeli pa so tudi že nekaj samostojnih nastopov.

Pogost motiv njihovih besedil je alkohol - svoj slog sami imenujejo »drink'n'roll«. Njihov prvi album z naslovom Lepi in trezni je izšel leta 1995, dve leti kasneje pa drugi, Žeja. Najbolj znana skladba na njem je bila »Deset majhnih jagrov«, priredba skladbe »Zehn kleine Jägermeister« skupine Die Toten Hosen. Konec leta 1998 so znova vzbudili pozornost s singlom, na katerem je bila skladba »Ko to tamo peva« (priredba istoimenske skladbe skupine Bijelo dugme), ki je takrat prišla na vrh slovenske lestvice singlov.

Leta 2003 je Koli zaradi operacije srca za nekaj časa prekinil sodelovanje s skupino The Drinkers. Na glasbene odre se je vrnil leta 2011.

Koli si je sam nadel nadimek "kralj požirka", kar je potrdil tudi v pesmi Mat K, kjer med drugim prepeva "ljega mat kurba, jest sm Koli iz Trboul". Ta imidž se ga je držal skozi celotno glasbeno kariero, lahko bi rekli, da je bil zaščitni znak zasedbe The Drinkers.


Dela

Diskografija:

Lepi in trezni, 1995
Žeja, 1997
Ko to tamo peva, 1998 (singl)
Pivolucija, 1999
Zadnja večerja, 1999 (EP)
De best od, 2001 (kompilacija)
Prohibicija, 2003
Hajdi, 2007
Recidiv, 2014
Viri in literatura

Spletna stran skupine The Drinkers:
http://www.thedrinkers.net/ (Ogled: 29. 9. 2017)Glej tudi

link   Žeja (Youtube)
link   Deset majhnih jagrov (Youtube)
link   Ko to tamo peva (youtube)
link   Mat K (youtube)


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 29.9.2017, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5