CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOLENC Emil
Foto: Osebni arhiv.
Galerija slik

KOLENC, Emil


Rojen: 
9. april 1937, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po zaključeni osnovni šoli je leta 1953/54 nastopil učno razmerje pri takratnem trgovskem podjetju Jelen v Celju. Po triletni učni dobi si je pridobil kvalifikacijo trgovskega delavca in se leta 1956 prvič zaposlil kot prodajalec. Po nekaj mesecih je sprejel povabilo na novo ustanovljenega podjetja Jugotehnike in po letu dni dela v prodaji odšel na služenje vojaškega roka.
Po povratku se je zaposlil v podjetju Elektro – Mercator Celje, kmalu postal namestnik poslovodje in se v letu 1960/61 vpisal v Poslovodsko šolo v Celju, leta 1961/62 pa kot izredni študent na Višjo ekonomsko in komercialno šolo v Mariboru (VEKŠ). Na 1. stopnji je diplomiral leta 1965 in tako postal eden redkih šolanih ekonomistov v podjetju.
Trgovina v Celju je doživljala dinamične preobrazbe – decentralizacijo in združevanja – E. Kolenc pa je zaradi posrečene kombinacije delovnih izkušenj in izobrazbe prevzemal v obstoječih in novonastalih enotah vedno bolj odgovorna dela. V letih 1962 do 1976 je delal v podjetju Tehno – Mercator kot vodja poslovnice veleprodaje, direktor maloprodaje in direktor marketinga.
V tem času je zaključil tudi šolanje na 2. stopnji na novo ustanovljeni Visoki ekonomsko komercialni šoli v Mariboru kot izredni študent (leta 1973).
Službena pot ga je kasneje vodila v Aero (1976/77), kjer je delal kot vodja uvoza in zastopstev, potem pa v Kovinotehno (1977/82), kjer je opravljal funkcijo direktorja maloprodaje. V letih 1982/87 je delal na občini Celje kot namestnik predsednika Občinskega komiteja za družbenoekonomske odnose Skupščine Občine Celje. Njegove poslovne izkušnje so se izkazale kot izredno dragocene pri reševanju ekonomskih in preskrbnih problemov v občini, ki jih je generirala rastoča jugoslovanska gospodarska kriza.
Po izteku funkcije je odšel v podjetje Center d. d. Celje in delal do upokojitve v letu 1998 kot predsednik uprave.
S svojim širokim strokovnim delom in odgovornimi funkcijami je postal eden pomembnih ekonomskih strokovnjakov na celjskem območju. Svoje bogate izkušnje je v letih 1974/83 posredoval tudi na Srednji trgovski šoli v Celju, vseskozi pa dela v različnih strokovnih združenjih (član upravnega odbora Društva ekonomistov Celje, član predsedstva Zveze ekonomistov Slovenije in Društva poslovodnih delavcev Slovenije Manager).
Za svoje delo je prejel številna ugledna strokovna in družbena priznanja.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

E. Kolenc: Avtobiografija, Pogled v preteklost, sedanjost in prihodnost in ostala dokumentacija, predana OKC za namen Celjskega biografskega leksikona v marcu 2006. Hrani Domoznanski oddelek OKC.


Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 15.3.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5