CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KONŠEK Valentin
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KONŠEK, Valentin


Rojen: 
4. februar 1816, Trojane
Umrl:  16. julij 1899, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Rojen je bil na Trojanah, nato je študiral pravo v Gradcu, leta 1841 postal suplent na gimnaziji v Mariboru in leto kasneje na gimnaziji v Celju. Leta 1848 je bil na isti gimnaziji imenovan za začasnega učitelja slovenskega jezika, dobil leta 1854 mesto profesorja na mariborski gimnaziji in še isto leto na gimnaziji v Ljubljani, kjer je s kratko prekinitvijo (1861/62 je postal vodja novoustanovljene nižje gimnazije v Kranju) služboval vse do upokojitve v letu 1886.
V svojih celjskih letih (1848/49) je bil urednik v Celju izhajajočega tednika Celjske slovenske novine. V njem so bili objavljeni prvi radikalnejši, liberalno pisani članki z zahtevami po neodvisnosti šolstva od cerkve, sekularizaciji cerkvenega premoženja, odpravi celibata itd.
Konšek si je v svojih člankih prizadeval za enakopravnost slovenskega jezika v šolah in uradih, za ustanovitev slovenske kmetijske šole, za dovoljenje, da bi se smeli Judje naseliti na Štajerskem itd. in s tem močno zaznamoval javno mnenje zlasti v revolucionarnem letu 1848.
Po preselitrvi v Ljubljano politično ni več nastopal in se je ukvarjal le z naravoslovjem Kranjske (leta 1854 je na Dunaju opravil državni izpit iz naravoslovja za višje gimnazije) in objavil več razprav s tega področja. Dolgo časa je opravljal tudi dela kustosa ljubljanskega Botaničnega vrta in bil do leta 1881 urednik slovenskega besedila deželnega zakonika za Kranjsko.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

J. Cvirn: Konšek Valentin, v: Enciklopedija Slovenije, 5. zvezek, Ljubljana 1991, str. 252
F. Jesenovec: Celjske slovenske novine – ob 115-letnici njihovega izhajanja, Celjski zbornik 1963, str. 249–276Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   Wikipedija
link   Celjske slovenske novine (Digitalna knjižnica Slovenije)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 9.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5