CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOPITAR Franc
Foto: Vir: Zagorje nekoč.
Galerija slik

KOPITAR, Franc


Rojen: 
4. november 1928, Zagorje ob Savi
Umrl:  2. marec 1989, Golnik


Kraj delovanja: 


Njegova mladost je bila zaznamovana z drugo svetovno vojno, saj je bil leta 1943 vpoklican v nemško vojsko, vendar je že takoj po vpoklicu pobegnil v partizane. Njegovo partizansko ime je bilo Silvo. V Črni na Koroškem je delal v ilegalni tiskarni, leta 1946 so ga pri ilegalnem prečkanju avstrijske meje ulovili Angleži in ga kot političnega vohuna obsodili  ter ga za sedem let zaprli v graške zapore.
Leta 1953 se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1959 diplomiral pri prof. Gojmiru Antonu Kosu. Leta 1959 se je zaposlil kot učitelj risanja na Osnovni šoli Zagorje. Oktobra 1981 je zapustil pedagoško delo na osnovni šoli in se zaposlil kot direktor Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. Na tem položaju je zdržal samo eno leto, nato pa je odšel poučevat zasavske srednješolce.
Njegovo delo je bilo povezano z umetniškim ustvarjanjem. Preizkušal se je v slikarstvu, kiparstvu, na fotografskem in filmskem področju ter v poeziji.
Ustvaril je nekaj risanih filmov, kot kipar je zasnoval in izdelal spomenike v občini Zagorje. Njegovi slikarski motivi so bili povezani z zagorsko pokrajino, z reko Savo, z rudarji in rudarjenjem.
Od leta 1952 pa vse do svoje smrti je živel v Dolenji vasi, v Zagorju ob Savi.
Junija 2016 so pred Osnovno šolo Ivana Skvarče Zagorje ob Savi odkrili kip Francu Kopitarju, ki je delo akademskega kiparja Mirsada Begića.


Dela

Poezija: v pesniški zbirki »Razvejano deblo« je prispeval 7 pesmi in moderne vinjete

Slikarstvo: tehnika s »špohtlom«, oljne podobe, linorezi rudarjev, starih domačij, rudnika …

Kiparstvo: spomenik rudarjem v Zagorju, spomenik žrtvam vojne v Kotredežu, spomenik izseljencem v Podkumu …Viri in literatura

F. Kopitar: Popotovanja: antologija del Franca Kopitarja, Zagorje ob Savi 2016
T. Lenarčič: Franc Kopitar, v: Delo, l. 31, št. 66 (21. 3. 1989), str. 9
Zagorje nekoč: zbornik mladih raziskovalcev, Zagorje ob Savi 2007, str. 6–21Glej tudi

link   Zbornik Zagorje nekoc, 2007


Prispeval/-a: Bostjan Admin, Knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 22.5.2020, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5