CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KORITNIK Rezika
Foto: Rezika Koritnik: Mi smo pa od tam doma, Izlake 2001, str. 42
Galerija slik

KORITNIK, Rezika


Rojena: 
22. september 1919, Trbovlje
Umrla:  22. junij 2002, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Sopranistka Rezika Koritnik je pravo lepoto slovenske ljudske pesmi spoznala v tedaj najboljšem mladinskem pevskem zboru Trboveljski slavček, pod taktirko znanega dirigenta Avgusta Šuligoja, v katerem je prepevala tudi kot solistka od leta 1932 do začetka druge svetovne vojne.

Z zborom je prepotovala skoraj celotno Evropo. Njen glas je dosegel tudi valove ameriških radijskih postaj, saj je njihovo najbolj znano pesem z naslovom Mi smo pa od tam doma (Pesem rudarskih otrok) v prvem neposrednem radijskem prenosu med Evropo in Ameriko ponesel daleč v svet. Poleg številnih priznanj, ki jih je zbor Trboveljski slavček prejel, velja izpostaviti priznanje za najboljši mladinski pevski zbor na svetu, ki so ga prejeli v Pragi leta 1936.
 
Po vojni je ob študiju na konservatoriju pela še v komornem zboru Radia Ljubljana, z Vaškim kvintetom, ob harmonikarju Avgustu Stanku ter v duetu s Sonjo Hočevar, s katero sta posneli več ducat narodnih pesmi. Rezika je prepevala prvi glas, Sonja pa drugega. Za prvi slovenski mladinski film »Kekec« je leta 1951 posnela Mojčino pesem. Rezika Koritnik je bila vrsto let urednica mladinskega glasbenega programa na Radiu Ljubljana in korepetitorka njegovega mladinskega pevskega zbora.


Dela

Knjiga:

Mi smo pa od tam doma: spomini na desetletno delovanje mladinskega pevskega zbora Trboveljski slavček, 2001
 
Albumi:

Veseli godci iz Ljubljane, Jugoton, 1953
Po slovenski deželi, Jugoton, 1966Viri in literatura

R. Koritnik: Mi mo pa od tam doma: spomini na desetletno delovanje mladinskega pevskega zbora Trboveljski slavček, Izlake 2001
I. Sivec: Vsi najboljši muzikanti I., Mengeš 1998


Glej tudi

link   Avgust Stanko in Rezika Koritnik, Rože je na vrtu plela
link   Bibliografija Rezike Koritnik na Cobissu


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5