CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KORPNIK Nande
Foto: Osebni arhiv.
Galerija slik

KORPNIK, Nande


Rojen: 
10. maj 1962, Slovenj Gradec
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo in gimnazijo je zaključil v Velenju, se vpisal na Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani in jo uspešno končal leta 1989. Leta 1990 je začel delati samostojno in ima svoj arhitekturni biro v Celju. Od leta 1992 živi v mestu ob Savinji tudi sam. Od leta 2007 predava na Oddelku za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru.
Njegovo oblikovanje zaznamuje svež in oseben oblikovalski pristop, ki praviloma nikogar ne pušča hladnega; spodbuja jasne opredelitve za in proti. Njegov smisel za izzive se je pokazal že v tem, da je sprejel oblikovanje razstave, ki jo je pripravila leta 1995 Rolanda Fugger Germadnik, kustodinja Pokrajinskega muzeja Celje, pod naslovom Dotikajmo se predmetov. To je bila razstava za slepe, ki je želela celjsko antično kulturno dediščino približati tudi slepim in slabovidnim obiskovalcem muzeja. Za izvirno zamisel in oblikovanje je poleg avtorice za izvirno oblikovanje prejel Valvasorjevo priznanje tudi arhitekt Korpnik.
V celjsko mestno veduto je posegel tudi z velikimi samostojnimi projekti, kot so nova zasnova Trga Celjskih knezov v Celju (2002, vendar zamisel žal ni bila upoštevana v celoti) in poslovno stanovanjski objekt Maksimilijan (2005).
Med drugimi njegovimi realiziranimi objekti izven Celja velja omeniti tudi:
-urbanistično zasnovo centralnih predelov Velenja (1992),
-predelavo tovarne Lilet v blagovnico Giga šport v Mariboru (1993),
-poslovno stavbo v Arhangelsku (Rusija, 1994),
-poslovni objekt Afining (danes Fori) v Velenju (1997),
-razstavno – prodajni salon Integra v Mariboru (1998, slovenska nominacija za evropsko nagrado Mies van der Rohe za leto 1998),
-družinsko hišo Acmanovih v Grižah pri Žalcu (2000, Plečnikova nagrada za leto 2000 in slovenska nominacija za evropsko nagrado Mies van der Rohe za leto 2000),
-poslovno upravna stavba Menerga v Mariboru (2004, slovenska nominacija za evropsko nagrado Mies van der Rohe za leto 2004),
-poslovni center Brinje v Ljubljani (2004),
-poslovno trgovski objekt Diamant v Ljubljani (2005).

Prejel je tudi slovensko nagrado Zlati svinčnik za odlično realizacijo v letu 2005.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

Biografski in delovni podatki, ki jih je Nande Korpnik septembra 2006 za namen Celjskega biografskega leksikona posredoval Domoznanskemu oddelku Osrednje knjižnice Celje.

Izdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5